Kell-e félnie az ügyészségtől a korrupcióval vádolt politikusnak? (SPOILER: :DDDDD)

politika
2015 január 12., 06:10
comments 302

Nagy ritkán előkerül valaki, aki számon akarja kérni egy kormánytagon, hogy miféle sötét dolgokat tett vagy nem tett. Ilyenkor előfordul, hogy felszólítják a NAV-ot, hogy indítson vagyonosodási vizsgálatot a vélt vagy valós korrupt politikus ellen. (Olyan is van, aki úgy próbálja tisztázni magát, hogy előadja: maga ellen kér ilyen vizsgálatot, de ez színtiszta színjáték.)

Még ritkább, hogy a gyanúsítók feljelentést is tesznek. Ilyenkor az ügyészség elé kerül a dolog. Aztán sokszor valahogy az egész ügy 180 fokos (mit 180, 540 fokos!) fordulatot vesz.

Korrupció vs. rágalmazás I.

Novemberben kiderült, hogy Amerikába nem engednek be magyar köztisztviselőket korrupció gyanúja miatt, és az amerikaiak arra kérték a magyar kormányt, hogy vizsgálja ki az ügyet. Polt Péter legfőbb ügyész – aki büszke arra, hogy az általa irányított ügyészség milyen eredményesen lép fel a korrupció ellen – arra hivatkozva nem indított eljárást, hogy az ügyészség nem kapott senkitől semmilyen adatot.

photo_camera Ellene nem indult eljárás

Aztán André Goodfriend decemberben mondta azt, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van a NAV-on belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. Erre Orbán Viktor megzsarolta Vida Ildikót, hogy jelentse fel az amerikai ügyvivőt rágalmazásért. Vida december 11-én bejelentette, hogy feljelentést tett. A Központi Nyomozó Főügyészség december 15-én már nyomozott.

photo_camera Ellene indult eljárás (Fotó: Botos Tamás / 444)

Végül pénteken kiderült, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség szerint megáll az amerikai ügyvivővel szemben a rágalmazás vádja. Merthogy a magyar ügyészség szerint a rágalmazást valós tény állításával is meg lehet valósítani. Keresztes Imre főügyész szó szerint azt írta: „A rágalmazás bűncselekménye valótlan, illetve valós tények állításával is elkövethető, így az a kijelentés, hogy valaki »korrupt«, illetve »korrupciós cselekményt követett el«, az állítás valóságtartalmától függetlenül is alkalmas lehet a becsület csorbítására.”

  • Az adóhatóság korrupciógyanús ügyében: nem indult ügyészségi eljárás
  • Goodfriend rágalmazási ügyében: 4 nap után indult ügyészségi eljárás

Korrupció vs. rágalmazás II.

Sokkal kézzelfoghatóbb, hogy Rogán Antal akkori belvárosi polgármestert – miután kiderült, hogy nő a Pasa parki ingatlana – még a választások előtt, április 2-án jelentette fel Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke. A politikus gyanúja szerint Rogán „jogszerűen megszerzett vagyona a tulajdonában álló ingatlanok piaci értékének megfizetésére még kölcsön felvétele mellett sem volt elegendő”. Juhász feljelentést is tett, de Rogán vagyongyarapodását végül nem vizsgálta az ügyészség.

photo_camera Ellene nem indul eljárás (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Juhász Péter bűnszervezetben elkövetett csalás gyanújával feljelentést tett a Belváros ingatlanügyletei miatt is. Hogy indul-e eljárás a december 29-i feljelentés alapján, arra egyelőre nem tudott választ adni az ügyészség, ellenben Juhász Péter ellen rágalmazás miatt igen: Rogán Antal december elején tett feljelentést, december 4-én már elindult az eljárás.

photo_camera Ellene indult eljárás (Fotó: Botos Tamás / 444)
  • Rogán Antal vagyongyarapodási ügyében: nem indult eljárás
  • A belvárosi ingatlaneladások ügyében: [várjuk az ügyészség válaszát]
  • Juhász Péter ellen rágalmazásért: kevesebb mint 4 napon belül eljárás indult

Korrupció vs. rágalmazás III.

Horváth András 2013. november 8-án jelentette be, hogy ezermilliárdos áfacsalás zajlik Magyarországon. Ebből végül egy reményre okot adó történet is lehetett volna, ugyanis a Nemzeti Nyomoró Iroda az ügyészség adatai alapján eljárás indított, és még a legfőbb ügyész szerint is adócsalás és hivatali visszaélés történhetett.

photo_camera Ellene indult eljárás (Fotó: Botos Tamás / 444)

Csakhogy közben a NAV 2013. november 28-án rágalmazásért feljelentette. Emiatt 2013. december 19-én a rendőrség személyes adattal való visszaélés gyanújával házkutatást tartott Horváth Andrásnál. Erről jogvédők azt mondták, hogy törvénytelen volt, a főügyészség szerint viszont törvényes és megalapozott.

photo_camera Ellene indult eljárás (Fotó: Botos Tamás / 444)

Az ügyben egyébként azóta annyi történt, hogy a NAV készített egy belső vizsgálatot, ami mindent rendben talált, bár Horváth szerint vicc volt az egész, aminek semmi köze a konkrét állításaihoz. Horváth Andrásnak azóta nem volt dolga a rendőrséggel a rágalmazási ügyben.

  • Az ezermilliárdos áfacsalás ügyében korrupció miatt: eljárás indult
  • Az ezermilliárdos áfacsalás leleplezője ellen rágalmazásért: eljárás indult

Korrupció vs. semmi

2013-ban robbant ki a szekszárdi trafikbotrány: egy hangfelvétel szerint Horváth István fideszes polgármester megmondta, hogy csak jobboldaliak nyerhetnek a trafiktenderen, aztán végül pont azok nyertek, akiket ő is javasolt. A botrányt a kormány helyi ügynek nevezte, a polgármester pedig nem mondott le, mondván: nem politikusként beszélt a felvételen. A botrányt kirobbantó fideszes Hadházy Ákos azóta az LMP-ben folytatja, és több korrupciógyanús ügyet is feltárt Szekszárdon.

photo_camera Hadházy Ákos a botrány kirobbanása után otthagyta a Fideszt, és csatlakozott az LMP-hez (Fotó: LMP)

Az ügyben az ügyészség ugyan nyomozást indított, de nem hivatali visszaélés gyanújával, hanem személyes adattal való visszaélés miatt – ezért az is felmerült, hogy talán pont a szivárogtató Hadházy ellen folyik eljárás, de kiderült, hogy nem. Másfél évig nem sokat lehetett hallani, az ügyészség pedig azzal kezdte, hogy tehetetlen az ügyben.

Aztán lassan elindult valami, Hadházy szerint az ügyészség azóta vizsgálja átfogóan az országos trafikbotrányt, mióta kiderült, hogy az Egyesült Államoknak nem tetszett, hogy szinte csak a Fideszhez közel álló kereskedők nyerték a trafikkoncessziókat. Polt Péter is megerősítette az átfogó nyomozást, de részleteket nem árult el, mondván: „nem lehet a nyilvánosság előtt nyomozni”.

  • A trafikügyben: nagy nehezen indult eljárás

Itt nem is volt kérdés az eljárás:

Egyébként létezik egy ilyen technika is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.