Kudarcait bemutató önéletrajzát osztotta meg a Princeton professzora

TUDOMÁNY
2016 április 28., 8:19
comments 69

Johannes Haushofer a Princeton pszichológusprofesszora, nemzetközileg is ismert kutató, egy korábbi jelentősebb munkájával, ami a szegénység és a gondolkodás kapcsolatával foglalkozott, mi is részletesen foglalkoztunk.

Most azonban olyat dobott, ami nagyobbat szólt, mint szinte teljes eddigi tudományos munkássága: honlapján megosztott egy önéletrajzot, ami kudarcait szedte sorba.

A CV olyan elemeket tartalmaz, mint hogy milyen ösztöndíjakat nem kapott meg, milyen kutatási támogatásokról csúszott le, hova nem vették fel, melyik kutatásait utasították vissza tudományos szaklapok.

Haushofer életrajzában meg is indokolja, miért csinálta mindezt. Szerinte a legtöbb kudarcunk általában láthatatlan, és kifelé mindig csak a siker látszódik. Már-már az a benyomása lett, hogy az emberek azt gondolják, hogy neki minden összejön. A Princeton kutatója most azt akarta megmutatni, hogy az akadémiai életnek mennyire alapélménye a kudarc és az elutasítás, még akkor is, ha valaki a szakma csúcsának közelében dolgozik.

Szerinte nem helyes, hogy az emberek csak a sikereket kommunikálják kifelé, a kudarcokat pedig nem. Az utóbbi időben mozgalom is indult, egyre több kutató rakja ki a balul sikerült elemeket tartalmazó CV-jét, az ötlet maga állítólag az Edinburgh Egyetem kutatójától, Melanie I. Stefantól származott.

Az egész kudarcéletrajz legviccesebb eleme az utolsó, önironikus bejegyzés, ahol metakudarcait sorolja fel Haushofer, és oda azt írta, hogy ez a kudarcéletrajz nagyobb figyelmet váltott ki, mint az egész akadémiai munkássága.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt