Az USA szerint nem háborús bűn, hogy a földdel tettek egyenlővé egy kórházat Afganisztánban

külföld
2016 április 29., 18:25

42 ember halt meg és még 37 sérült meg súlyosan abban a légicsapásban, ami egy kunduzi, az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet által Afganisztánban működtetett kórházat ért tavaly.

Az amerikai hadügyminisztérium megrótta és a szolgálatból felmentette azt a 16 embert, aki részt vett a csapás irányításában és végrehajtásában, ám büntetőjogi felelősségüket nem vetették fel.

A Pengtagon szerint ugyanis nem háborús bűn lebombázni egy kórházat. Igaz, azt elismerték, hogy a támadás felelősei megszegtek egy sor szabályt.

Joseph Votel tábornok szerint a súlyos fáradtság tovább bonyolította az amúgy "extrém" helyzetet, amiben a katonák a döntésüket meghozták. Több döntési folyamat is hibás volt, technikai eszközök hibája is szerepet játszott a döntésben, ezért úgy látják, hogy nem volt szándékos a kórház megsemmisítése, így nem is lehet háborús bűnről beszélni. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.