Orbán vagy Kádár csapata esik ki az NB I-ből?

futball
2016 április 30., 04:21
comments 161

Pár óra, és kiderül, hogy Orbán Viktor olyan jós-e, aki látja a jövőt, csak nem lehet tudni, hogy az a közeli vagy távoli jövő-e? De valamikor végül bejön, amit mond.

Még 2007-ben a Fejér Megyei Hírlapnak ezt nyilatkozta az általa alapított futballakadémia első csapatáról:

„Távolabbra gondolva pedig azt szeretnénk, hogy színvonalas, a saját utánpótlásra épülő, a jövő tehetségeinek lehetőséget adó NB II-es középcsapatot alakítsunk ki."

A gondolatmenetet azzal vezette fel, hogy nincs realitása annak, hogy Felcsút település NB I-es csapatot adjon Magyarországnak.

Aztán 2013-ban valahogy mégis feljutott a Puskás Akadémia az NBI-be. Orbán akkor úgy korrigált, hogy

„a Puskás Akadémiánál az NB I-es csapat létezésének egyetlen egy oka van, ez pedig az, hogy minél több fiatal játékost – a megfelelő arányban kiegészítve őket rutinos futballistákkal –, szoktassunk hozzá a nagyobb terheléshez.”

Most pedig három idény után kieshet mégis a Puskás Akadémiának nevezett csapat a másodosztályba. Egy olyan szezon után, amikor a saját nevelésű játékosok a bajnokság nagy részében alig kaptak lehetőséget, inkább légiósok, frissen honosított játékosok vagy máshonnan megvett fiatalok játszottak a Makovecz-stadionban. (Megtörtént, hogy az Akadémia csapatában egyáltalán nem volt a pályán Felcsúton kinevelt játékos.)

Az átalakított, csökkentett létszámú NB I utolsó fordulója előtt kieső helyen áll a Puskás Akadémia. Annyira gyengén szerepelt a csapat, hogy már azt lehetett hinni, talán Orbánnak is elege lett az összevásárolt játékosokból, és nem erőlteti az első osztályt, inkább menjenek le az NB II-be és jöjjenek tényleg a saját nevelésű fiatalok.

De nem, miután a Puskás Akadémia kikapott otthon a közvetlen rivális Békéscsabától, és akár csendben fel lehetett volna adni, inkább kirúgták a horvát edzőt, Robert Jarnit és az utolsó három fordulóra kinevezték Szijjártó Istvánt.

Ezután rögtön jött az a meccs, ami az év meglepetését hozta a magyar fociban: a második helyzett MTK, amelyik addig csak egyszer veszített otthon, fogadta a tökutolsó Felcsútot, amelyik csak egyszer nyert idegenben. És megtörtént a csoda, amit a helyszínen 521 ember láthatott. Orbán nem volt köztük, mert az MTK-elnök Deutsch Tamás társaságában éppen Németországba utazott.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook
photo_camera Fotó: Orbán Viktor / Facebook

De hogy ne az összeesküvés-elméletek híveinek legyen igazuk, vagy legalábbis ne olyan könnyen, a következő meccsen, az utolsó előtti fordulóban a Puskás kikapott a másik kiesőjelölttől, a Vasastól. Ha valamelyikbe, hát ebbe a meccsbe kellett volna belenyúlni. Mert a vereséggel pocsék helyzetbe került az utolsó fordulóra a Puskás Akadémia. Mindenképpen nyernie kell, miközben a Vasas nem verheti meg az MTK-t. Vagyis most már két meccset kellene kontroll alatt tartani ahhoz, hogy a felcsútiak ne búcsúzzanak az első osztálytól. Nem azt állítjuk, hogy lehetetlen, különösen a magyar focit és a közeget ismerve, csak nehezebb lesz.

Aki kedveli a fociban a focin túli dolgokat is, az igazán értékelheti az utolsó forduló forgatókönyvét.

Vagy Kádár János egykori kedvenc csapata – amelyikben gyerekként játszott is – a Vasas esik ki, vagy Orbán Viktoré. Ráadásul a Vasas az MTK-val játszik, Dunaújvárosban. Ha az angyalföldiek nyernek, bent maradnak, a Puskás kiesik. Az MTK szurkolói egyáltalán nem léptek túl azon a furcsa vereségen, ami életben tartotta a felcsútiak NB I-es reményeit, nem Orbán csapatának szurkolnak. De akkor kénytelenek saját klubjuk győzelme ellen drukkolni.

Ha nem a Vasas, akkor a Puskás Akadémia esik ki, szomorúságot hozva a felcsúti szántóföldek tulajdonosaira. Másra mondjuk nem nagyon. A felcsútiak ugyanis nem zárták igazán a szívükbe a csapatot. Még a Békéscsaba elleni, sorsdöntő kiesési rangadón is mindössze 1300-an voltak a Pancho Arénában, ez még ott is kevesebb, mint félház, pedig a környező városokból ingyen buszok vinnék a szurkolókat. A kisvasút még nem állt szolgálatba a meccs idején.

Fotó: Beliczay László / MTI
photo_camera Viktor és Lőrinc a Panchóban Fotó: Beliczay László / MTI

A nem felcsútiak még annyira sem kedvelték meg a Puskás Akadémiát, mint a helyiek, ezen nem segített a sok milliárdból folyamatosan fejlesztett fociakadémia, kazánházastul. A csapat felé irányuló nyílt ellenszenv eléggé megviselte így a bajnokság végére a vezetőket. Konfliktusba keveredtek a szurkolók által kivételesen kedvelt, a válogatottat az Európa-bajnokságra kivivő Bernd Storck szövetségi kapitánnyal, aki értetlenkedett, hogy miért nem játszik a Puskásban a tehetséges Kocsis Gergő. Erre válaszul Felcsúton közleményben kezdték kiosztani Storckot, felszólítva, hogy ne szóljon bele abba a magas színvonalú munkába, ami a Puskásnál folyik.

Annyira elgurult a gyógyszer Felcsúton, hogy Csányi Sándor, a labdarúgó szövetség elnöke is kénytelen volt beszállni, és arra emlékeztette a Puskást, hogy ne kezeljék magánbirtokként az akadémiát, mert annak a működtetéséhez közpénzt is kapnak. Ha nem akarnak együttműködni, akkor aztán tényleg magánvagyonból kell majd fedezniük a kiadásaikat, mert a szövetség elzárja az állami pénzcsapot.

A Puskás eddig 11 milliárd forintot szedegetett össze TAO-támogatásokból, bár Orbán Viktor szerint ez valójában nem közpénz.

Hogy nincs minden rendben fejben Felcsúton, azt az is jelzi, hogy a Szijjártó István edző a Nemzeti Sportban fakadt ki.

„Ocsmány hadjárat folyik ellenünk. Olyanok is támadnak bennünket, akiknek fogalmuk sincs a futballról, csak az élteti őket, hogy belénk vagy a Puskás Akadémiát megalapító Orbán Viktorba rúghatnak. Természetesen megpróbálom kizárni a külvilágot az öltözőből, s úgy tűnik, eddig sikerrel jártam, a játékosokat ugyanis hidegen hagyják az elvtelen, megalapozatlan, személyeskedő írások, kommentek.”

A pályán nehéz lesz megvédeni a játékosokat a lelátóról érkező megjegyezésektől, pláne, hogy a felcsútiakat különösen utálják a Honvéd-szurkolók. Márpedig a Honvéddal játszanak otthon.

A felsővezetői szinten nincs probléma, a Honvéd tulajdonosa, George Hemingway Orbán Viktor komoly tisztelője, kész akár publicisztikában is hűségesküt tenni mellette. Ilyen szempontból sima ügy lenne egy Honvéd-vereség, pláne úgy, hogy Hemingway pénteken azt nyilatkozta, hogy a felcsútiaké a bajnokság harmadik legerősebb játékoskerete, amiből azt is ki lehetett akár hallani, hogy kikapni sem szégyen tőlük. De persze Hemingway sportszerűséget ígért, ráadásul a Honvéd-szurkolók az MTK-soknál is nehezebben viselnének egy sima vereséget. (A Honvéd eddig hatszor játszott a Puskás Akadémiával, négyszer nyertek, két döntetlen volt. Most viszont mindenképpen nyerniük kellene a felcsútiaknak.)

Felcsúton tartanak attól, hogy sok honvédos érkezik, ki is adtak egy közleményt, hogy

„Figyelem! A biztonsági személyzet a Honvéd szurkolóit érvényes jegy váltása esetén sem engedi be a hazai és a semleges szektorba!”

Az őszinte utálat eredendő oka a kispestiek részéről, hogy szerintük Orbán-csapata kisajátítja Puskást, miközben az égvilágon semmi köze nem volt a zseniális csatárnak Felcsúthoz.

link Forrás

A két csapat legelső Fejér megyei bajnokiján, 2014 márciusban a felcsúti rendezők felsőbb utasításra levetették a Honvéd-szurkolók molinóját, amin csak annyi állt:

Puskás - Kispest - Hungary

A molinót aztán hazafelé az akadémia kerítésére feszítették ki a kispesti ultrák.

A történtekre valami egészen elképesztően arrogáns közleményt adott ki a Puskás nevét viselő akadémia. Előbb Puskás gyerekkori csapatának nevezték a Kispest-Honvédot (Puskás 30 éves koráig játszott ott), majd megdicsérték magukat a Puskás-hagyaték megszerzése miatt. És belefért még ez is:

„Rendkívül sajnálatos, különösen, hogy egy oktatási intézményt, a kollégiumépületünket is gátlástalan politikai akciójuk részéve tették. Mindez persze szóra sem lenne érdemes és nem is törődne vele senki, ha akadémiánk alapítójának politikai ellenfelei a választási kampány felfokozott hangulatában nem kapnának kapva az alkalmon, hogy feszültséget szíthatnak ott, ahol egyébként a politikának nincs keresnivalója.”

Még egyszer: ennyi volt a felirat:

Puskás - Kispest - Hungary

photo_camera Fotó: ultrasliberi

De nem ez volt az alja. A Puskás akkori sajtófőnöke, Szöllősi György az általa szerkesztett, az akadémia címére bejelentett FourFourTwo magyar kiadásában megjelentetett egy névtelen olvasói levelet, hogy méltó bosszút álljon a Honvédon. A magyar sportsajtótörténet kivételes alkotása, érdemes újra elolvasni, ostobább és aljasabb szöveg aligha került papírra a rendszerváltás óta:

„Egy politikai torzszülött klub sajátítaná ki Puskás nevét
Egy NB I-es magyar futballcsapat, amely egy politikusnak köszönheti a létét.

Egy magyar futballklub, ellenszenves módon összelopott játékoskerettel.
Egy mesterségesen fölfuttatott kiscsapat a futballbolond diktátor hátszelével.
Egy főváros közeli település kis klubja, amely azelőtt, hogy politikai támogatott lett, nem ért el számottevő eredményeket.
Egy futballcsapat, amely Puskás Ferenc hírneve mögé bújt, de amely történelme alapján nem méltó arra, hogy a nevét használja.
Egy NB I-es futballcsapat, amelynek már nevében sincs köze régi, helyi hagyományaihoz.
Egy korábban legfeljebb helyben népszerű kisegyesület, amelynek politikai alapon sok százezer – alkalomadtán ugyanilyen gyorsan eltűnő – szimpatizánsa lett.
Egy magyar klub, amely képes elhallgatni, hogy Puskás Ferenc egy másik klub színeiben érte el legnagyobb sikereit.
Egy csapat, amelynek pofátlan képviselői nem röstellik agresszíven kisajátítani Puskás Ferenc nevét.
Egy csapat, amelynek a neve: Honvéd.”

Ez a Honvéd ejtheti ki most Orbán Viktor csapatát. (A cikk miatt perelt a Honvéd, itt pedig alaposan szétszedték annak összes butaságát.)

photo_camera Kádár és Rákosi meccset néz. Fotó: Fortepan

A címlapkép a Vasas 2012-es csarnokavatóján készült (forrás: vasassc.hu). Stadiont is ígért Orbán Viktor az angyalföldieknek, akárcsak a Honvédnek. Az építkezés még nem kezdődött meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.