Van lejjebb Felcsúton, de ez már tényleg valahol a legalja lehet

sport
2014 március 10., 17:54
comments 128

Gyorsan leírjuk az előzményeket, addig legalább elszámolunk tízig.

Szombaton Puskás Akadémia-Honvéd meccs volt a magyar bajnokságban, de még nem a Felcsúton, ahol már majdnem kész a stadion, hanem Székesfehérváron. Kispest-szurkolók ki akartak rakni egy Puskás, Kispest, Hungary molinósorozatot, de nem sikerült, mert a rendezők szóltak nekik, hogy a felcsúti vezetőség telefonon letiltotta a Puskás-felirat kifeszítését a kerítésre. Értik, a honvédosok nem emlékezhettek az egykor náluk játszó zsenire a Puskás Akadémia ellen.

A Puskás Akadémiának - aminek alapítója Orbán Viktor, és itt lett szombaton NBI-es játékos ifjabb Orbán - ma sikerült válaszolnia a teljesen érthetetlen tiltásra.

Nem fogják elhinni, de

néhány tucat vendégszurkoló politikai provokációja áll a háttérben.

A nagyon hosszú, öntémjénező közlemény érdemben alig reagál a történtekre, mivel "névtelenségbe burkolózó állítólagos szurkolók sajtónyilatkozataira nem tudunk reagálni, mert azok egymásnak is ellentmondanak – nem engedtek be, levetettek vagy nem engedtek kitenni valamely feliratot –, jóllehet a szabályokkal ellentétesen egyetlen kifüggeszteni kívánt molinó tartalmát sem egyeztették előzetesen a rendező klubbal."

Vagyis a kispestiek összevissza beszélnek, és még engedélyük sem volt. A molinót készítő szurkoló egyébként névvel nyilatkozott az ügyet először megíró Origónak, majd a Honvéd honlapjának is.

Aztán ez is van még a közleményben,

Annak az állításnak pedig, hogy Puskás neve nem kerülhetett ki, maguk a tények mondanak ellent, hiszen természetesen mind a nevét, mind az arcképét kifüggeszthették a – még egyszer: szabálytalanul, minden előzetes egyeztetést elmulasztó – vendégszurkolók – avagy a nevükben fellépők.

photo_camera A kis Puskás felirat maradhatott. A nagy már nem. Fotó: pfla.hu

Ami igaz, hiszen egy apró Puskás felirat tényleg van a sok egyéb szurkolói szöveg között, talán nem vették észre. De amiről a szurkolók beszélnek, az egy 25 méteres, három részes felirat egyik darabja volt. Nyolcméteres, direkt erre az alkalomra készítették a Honvéd-szurkolók, akiknek nem tetszik, ahogy Felcsúton kisajátítják Puskást.

A klub azt írja, hogy

Nagyon sajnáljuk, hogy a politika olcsó kampánytémává süllyesztette ezen a tavaszon a XX. század világszerte elismert nagy magyar hőse, Puskás Ferenc emlékének az ügyét.

Ami megintcsak totálisan érthetetlen, mert Puskás nevén kivül semmi más szöveg nem szerepelt a letiltott drapérián.

Hogy tényleg csak ennyi volt, az onnan is kiderül, mert hazafelé a Puskás Akadémia épületének kerítésére kifeszítették a stadionba nem szívesen látott szöveget.

photo_camera Fotó: ultrasliberi.hu

Erre a klub így reagált:

Rendkívül sajnálatos, különösen, hogy egy oktatási intézményt, a kollégiumépületünket is gátlástalan politikai akciójuk részéve tették. Mindez persze szóra sem lenne érdemes és nem is törődne vele senki, ha akadémiánk alapítójának politikai ellenfelei a választási kampány felfokozott hangulatában nem kapnának kapva az alkalmon, hogy feszültséget szíthatnak ott, ahol egyébként a politikának nincs keresnivalója. Ezt Puskás Ferenc családjának, tisztelőinek nevében éppen úgy kikérjük magunknak, mint sportolóink, növendékeink és családjaik, közel ötven partneregyesületünk, nemzetközi partnereink nevében

De aztán a piszkos munkát is elvégezte a Puskás Akadémián szerkesztett Fourfourtwo magazin magyar nyelvű honlapja. Ezt az eredetiben igen jó újságot Magyarországon a Puskás Akadémián szerkesztik, olyan is. A főszerkesztő Szöllősi György, egyben a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója. Egy névtelen levelet tettek ki - tudják, a klub nem reagál névtelen szurkolóknak - , az a címe, hogy

Egy politikai torzszülött klub sajátítaná ki Puskás nevét

és így kezdődik:

Egy NB I-es magyar futballcsapat, amely egy politikusnak köszönheti a létét.

Egy magyar futballklub, ellenszenves módon összelopott játékoskerettel.

Egy mesterségesen fölfuttatott kiscsapat a futballbolond diktátor hátszelével.

Így is folytatódik, de nem fogják kitalálni az óriástréfát (spoiler), valójában a Honvédról van ám szó.

Elfelejtettük megemlíteni, hogy a Felcsút 4-0-ra kikapott a meccsen a Honvédtől. 500 néző előtt, a szurkolók fele Kispestről érkezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.