100 ezer menekült jöhet idén Líbiából, a dzsihádisták uralják a partvidék egy részét

migráció
2016 május 01., 08:19
comments 150

Elég fenyegető dolgokat mondott Líbiáról Martin Kolber, az ENSZ különmegbízottja a Welt am Sonntagnak adott interjújában.

Például arról beszélt, hogy Líbiában nem működik az állam, a legstabilabbak pedig a Iszlám Államhoz kötődő dzsihádisták által ellenőrzött területek. Ilyen a partvidék 300 kilométeres része, ahonnan tízezer-számra indulnak az emberek Európa felé.

Paradox módon a menekültáradatot az EU Sophia nevű tengeri akciója is gyorsíthatja. Ebben elvileg az embercsempészet ellen lépnek fel, de gyakorlatilag az az eredménye, hogy a csempészek egy csepp üzemanyag nélkül kivontatják a menekülőkkel megrakott hajókat a nyíl tengerre, otthagyják őket, majd telefonon értesítik az európai hatóságokat, amiknek ezután kötelessége kimenteni a vízen hánykolódó embereket.

Kolber arról is beszélt, hogy idén az első negyedévben 24 ezer ember próbált átékelni Líbiából Európába így az egész évben 100 migráns várható. Azt mondta, hogy amíg nincs stabil kormányzás az országban, addig nem lehet kezelni a problémát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.