Seszták miniszter Kisvárdája nem vállalja az NB I-et

futball
2016 május 02., 07:22
comments 75

Komoly dilemmát okozott a Seszták Miklós miniszter támogatását élvező kisvárdai focicsapat azzal, hogy túl jól szerepel a másodosztályban. Hamarabb juthatnánk ugyanis fel az első osztályba, minthogy elkészülne a 1,5 milliárd forintos stadionjuk.

A tavaly még harmadosztályú Kisvárda akkora menetelésben van, hogy egyszer csak feljutó helyen találta magát az NB II-ben. Van még öt forduló, de a formájuk és a sorsulásuk alapján simán megtarthatják a második helyet, megelőzve például Tállai András NAV-főnök csapatát.

Még harmadosztályúak voltak, amikor a kormány úgy döntött, hogy 2500 fős (igény szerint 5500 fősre bővíthető) stadiont kap Kisvárda is. Addig-addig tartott a tervezgetés, hogy a támogatás szépen felment 1,5 milliárdra, viszont a stadion alapkövét csak most fogják letenni. És ha az első osztályba készülnek, senki ne lepődjön meg, ha végül az 5500 fős verzió épül meg, talán egy kicsit még több pénzért.

A kormány mindenesetre nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a kisvárdai stadionépítést. De így is csak jövő szeptemberre készül el a vadonatúj ékszerdoboz. A stadion felavatásával egyidőben elindulhat a kisvárdai futballakadémia első évfolyama, erre 490 millió forint támogatást ad a kormány a településnek.

Révész Attila, a Kisvárda szakmai igazgatója azt nyilatkozta a Borsnak, hogy hiába jutnának fel, még nem akarnak első osztályúak lenni.

„A jelenlegi infrastrukturális helyzetünk nem felel meg az NB I-nek, mi pedig nem szeretnénk folyton idegenben játszani a hazai meccseinket”

– mondta Révész.

Az időzítés miatt nehéz nem arra gondolni, hogy Seszták miniszter csapata félreáll, és megadja a lehetőséget Orbán Viktor kiesett Felcsútjának, hogy mégis NBI-es maradjon.

De ez nem ennyire egyszerű.

Az MLSZ szabályzata szerint ugyanis ilyen esetben nem az NB I-ből kiesett csapat marad bent, hanem a legjobb nem feljutó NB II-es csapatot kérik fel az élvonalbeli indulásra.  

Az NB II-t vezető Gyirmót biztosan vállalja az első osztályt, új stadionja is van már. A Kisvárda mögött most a Zalaegerszeg a harmadik (a tulajdonos cégének, a Pharos ’95 Kft.-nek van telephelye Felcsúton, éppen Mészáros Lőrinc cégével egy címen), a negyedik Tállai András Mezőkövesdje, már volt elsőosztályú, azóta tovább építették a stadiont, az ötödik pedig a Balmazújváros, szintén érintett a stadionrekonstruckióban. Közülük szinte biztos, hogy lesz, aki vállalja az NB I-et, így a Felcsút tényleg távozik az első osztályból.

Van arról is pletyka, hogy felemelik az NB I létszámát, de ezt cáfolta a labdarúgó szövetség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.