A lengyel központi bank a nyereségét nem alapítványokban játssza ki rokonoknak, hanem befizeti a központi költségvetésbe

2016 május 4., szerda 5:45
183

A lengyel központi bank tavaly 8,3 milliárd zloty (2,18 milliárd dollár) nyereségre tett szert.

Ennek 95 százalékát a költségvetés számlájára utalja át.

A lengyel költségvetésben 9,6 milliárd zloty (2,5 milliárd dollár) hiány keletkezett az idei első negyedévben. A negyedéves deficit 7,1 milliárd zlotyval kisebb az egy évvel korábbinál, miután a bevételek 13,3 százalékkal 76,8 milliárd zlotyra nőttek, elsősorban a megemelt áfakulcsnak köszönhetően.

A lengyel törvények értelmében a központi bank profitjának 95 százalékát kell átutalnia a költségvetésbe. Ez alól kivétel lehet, ha úgy véli, hogy a pénzt tartalékolnia kell a valutaárfolyamok heves ingadozása elleni védekezésre – írja az MTI.

Eközben Magyarországon

A Magyar Nemzeti Bank eredménye egyébként 2014-ig papíron így nézett ki:

Tehát ha Matolcsy Györgyék nem adnak a jegybank alapítványaiknak 250 milliárd forintot, akkor nem 27,4 milliárd forint lett volna a jegybanki nyereség 2014-ben, hanem értelemszerűen 277 milliárd forint.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt