A lengyel központi bank a nyereségét nem alapítványokban játssza ki rokonoknak, hanem befizeti a központi költségvetésbe

külföld
2016 május 04., 05:45
comments 180

A lengyel központi bank tavaly 8,3 milliárd zloty (2,18 milliárd dollár) nyereségre tett szert.

Ennek 95 százalékát a költségvetés számlájára utalja át.

A lengyel költségvetésben 9,6 milliárd zloty (2,5 milliárd dollár) hiány keletkezett az idei első negyedévben. A negyedéves deficit 7,1 milliárd zlotyval kisebb az egy évvel korábbinál, miután a bevételek 13,3 százalékkal 76,8 milliárd zlotyra nőttek, elsősorban a megemelt áfakulcsnak köszönhetően.

A lengyel törvények értelmében a központi bank profitjának 95 százalékát kell átutalnia a költségvetésbe. Ez alól kivétel lehet, ha úgy véli, hogy a pénzt tartalékolnia kell a valutaárfolyamok heves ingadozása elleni védekezésre – írja az MTI.

Eközben Magyarországon

A Magyar Nemzeti Bank eredménye egyébként 2014-ig papíron így nézett ki:

Tehát ha Matolcsy Györgyék nem adnak a jegybank alapítványaiknak 250 milliárd forintot, akkor nem 27,4 milliárd forint lett volna a jegybanki nyereség 2014-ben, hanem értelemszerűen 277 milliárd forint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.