Ismerd meg Csányi Sándor luxuskatamaránját!

gazdaság
2016 május 05., 18:04
comments 221

A 444 tudomása szerint a Mashua Bluu nevű 99 láb (30 méter) hosszú, 55 tonnás katamarán az a hajó, ami miatt Csányi Sándor bankárt családja offshore céget alapított. A három kabinból és egy nagy lakosztályból álló, a négytagú legénység mellett legfeljebb 8 utas szállítására alkalmas jacht ki is bérelhető, több ezzel foglalkozó weboldalon keresztül is.

 

A Földközi tenger nyugati részét járó, általában Ibiza és a Baleár-szigetek környékén cirkáló hajó légkondicionált, fedélzeti jacuzzival szerelték fel, ezen kívül található rajta 2 tengeri kajak, 10 maszkos-pipás búvárfelszerelés, vízisi, palackos búvárfelszerelés, wakeboard, és horgászbot is.


A hajóbérlő oldalak "szuperjacht"-ként és "luxus charterjacht"-ként említik a megrendelő igényei szerint 2009-ben épített, majd 2011-ben és idén is felújított járművet.

A nagy lakosztály tényleg nagy, hajóhoz képest végképp az:

De a kabinok sem szűkösek:

Megnyugtató - és ezt az ajánlószövegek is kiemelik - hogy a legénység teljesen elszeparált kabinokban alszik az utasoktól.

Ha át akarod élni, milyen lehet Csányi Sándornak lenni, a Mashua Bluu bérleti díja a nyári előszezonban heti 55 ezer euró (17 millió 200 ezer forint), a nyári csúcsidőszakban 65 ezer euró, vagyis 20 millió 300 ezer forint. Plusz az egyéb kiadások, amikről egyelőre nem tudtunk meg közelebbit. Télen már 15 és 18 millió között viheted ennyi időre, bár az nem világos, hogy minek vitorlázna valaki télen, még ha ez a Földközi-tengeri telet jelenti is.    

A Mashua Bluuval részt szoktak venni a hasonló luxus charterhajóknak rendezett eseményeken, ma például még egy genovai kiállításon nézheti meg az, aki Genova közelében olvassa ezt a cikket.

A mashua, amiről elnevezték, egy Andokban - azon belül leginkább Peruban és Bolíviában - élő növény, aminek ehető a gumója. Nem is akármilyen gumó!



Arról, hogy Csányinak van luxushajója is, a
. Abban a cikkben, ami az úgynevezett Panama-iratokban szereplő magyar milliárdosok offshore cégeivel foglalkozik, és aminek egy bővebb verziója a nyomtatott Forbes magazin új számában jelenik meg.

Csányi neve azért bukkant fel a kiszivárogtatott Panama-iratok között, mert a felesége nevére alapítottak egy  Durion Services nevű offshore céget, azért, hogy ez legyen a munkáltatója a hajón dolgozó személyzetnek. Ezen a linken látható, hogy a katamarán 2014.-ben még ennek a Durionnak a menedzselésében jelent meg egy Antigua szigetén tartott bérhajó-shown.

Csányi a hajóra és az offshore cégre vonatkozó információkat személyesen erősítette meg a Direkt36-nak. A bankár azt mondta, hogy mivel az ilyen hajók esetében előfordul, hogy a személyzetnek EU-n kívüli országokból is vannak tagjai, illetve a hajó uniós vizeken kívül is mozog, „ezért szintén nemzetközi gyakorlat, hogy az üzemeltetést offshore (a hajózási hagyományok miatt lehetőleg brit joghatósághoz kapcsolódó) cég végzi”.

A Durion Services egyébként már nem működik, a Direkt36 szerint Csányiék időközben egy profi hajóüzemeltető céget bíztak meg a Mashua Bluu menedzselésével.

(fotók: YachtCharterFleet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.