Még titkosabbak lesznek a magyar filmek nézettségi adatai

Tbg
FILM
2016 május 05., 10:17
comments 129

Mostantól nehezebb lesz megtudni, ha meg lehet majd egyáltalán, hogy egy állami támogatásból készült magyar filmre hányan váltottak jegyet a magyar mozikban.

Az eddig a magyar mozik összesített nézettségi adatait szolgáltató UIP-Duna Film ugyanis hétfőn közölte:

„A filmek bevételi és nézettségi adatait a jövőben a filmforgalmazók teszik közzé – ennek módjáról a cégek képviselőinél tájékozódhat.”

Ez a jövőben tehát azt jelenti, hogy minden egyes forgalmazót külön meg kell keresni, hogy adatokat szolgáltasson az általa forgalmazott állami finanszírozásban készült filmről.

A 444 is rendszeresen publikálta a nézettségi adatokat, utoljára a Hurok c., 280 millió forintból készült magyar filmről lehetett megtudni, hogy az ötezer nézőt sem érte el az első hétvége nézőszáma, ami kifejezetten alacsony szám. Azóta egy magyar filmet mutattak be a mozik, Till Attila filmjét a Tiszta Szívvelt, annak nézettségét még pont közölték.

Egy film első hétvégéjének nézőszámai (csütörtöktől vasárnapig) beszédesek, elég jól meg lehet tippelni belőlük, hogy a következő hetekben mennyien vesznek rá jegyet. A közönségsikert elért filmeknél ez az szám pl. túllépi a tízezret, és az elmúlt években összegyűjtött adatokból jól látszik, hogy a legtöbb Vajna-film alacsony nézettségű volt.

Bár a UIP nem kommentálta bejelentését, más forrásokból úgy tudjuk, az Orbán-kormány filmbiztosa, Andy Vajna számára volt leginkább kényelmetlen, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott filmek hazai nézettsége rettenetesen alacsony - miközben évi több milliád forint megy el arra, hogy ezek a filmek elkészüljenek.

A Népszabadság értesülései szerint viszont az egyik magyarországi forgalmazó tette szóvá, hogy a jelenlegi gyakorlatban "versenyjogilag aggályos az adatmegosztás", ezért egyeztek meg végül abban, hogy nem szolgáltatnak adatot maguktól. Tehát nem a magyar filmek kínosan alacsony nézettsége, hanem a nézettségi adatok üzleti titok-szerűsége volt a visszalépés kiváltó oka, jóllehet az ilyen adatok szerte a világon nyilvánosak.

„A Filmforgalmazók Egyesületének legutóbbi ülésen az egyik forgalmazó cég vetette fel a toplista esetében is fennálló „elméleti” problémát, és a tagság megszavazta az a javaslatot, melynek értelmében minden egyes forgalmazó a saját filmjeinek a nézettségi és bevételi adatait a saját honlapján teszi közzé (már amennyiben rendelkezik ilyennel).”

- írják.

Délután megérkezett a Nemzeti Filmalap közleménye is az ügyben, amelyben azt állítják, nem értenek egyet a lépéssel:

„A Filmforgalmazók Egyesületének döntésével a Filmalap nem ért egyet. A döntés a Filmalap tudomása nélkül született meg. A Filmalapnak semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy a nézettségi és bevételi adatok ne legyenek nyilvánosak. A forgalmazók által szolgáltatott nézettségi és bevételi a adatokat az általa támogatott mozifilmek esetében a Filmalap a továbbiakban nyilvánosságra fogja hozni.”

A forgalmazók tehát valamilyen oknál fogva visszaléptek a közös adatgyűjtéstől és -közléstől, ám a kutya nem itt van elásva.

Nincs itt semmi látnivaló!

Az eddigi gyakorlat sem volt törvényszerű, annak ellenére, hogy legalább lehetett tudni valamit a nézettségi adatokról. (A UIP-Duna Film ugyanis "kvázi hobbiból" gyűjtötte ezeket az adatokat más forgalmazoktól, és rendezte táblázatba.) A filmek hatósági auditálását ugyanis valakinek el kellene végezni, erre törvényi kötelezettség is van.

És bár évente a közpénzből elvont milliárdok mennek el magyar filmek előkészítési, gyártási és forgalmazási támogatására, az elért eredmény, azaz a nézőszámok hiteles auditálása mégsem történt meg soha.

Pedig erre 2011-es módosítás óta a filmtörvény is kötelezi az illetékes hatóságokat, amely jelen esetben a Nemzeti Médiahatóság alá tartozó Nemzeti Filmiroda. Csakhogy a Parlament eddig nem hozta meg a szükséges felhatalmzáshoz a törvénymódosításokat.

Utoljára tavaly decemberben próbálkozott meg ezzel egy, Rogán Antal és Varga Mihály által beterjesztett módosítás, amely indoklásában kerek-perec ki is jelentette:

„A hazai filmforgalmazásból ma hiányzik az iparág egészét lefedő, a mozilátogatottsági és filmterjesztési adatokat pontosan és átfogóan nyilvántartó és hozzáférhetővé tevő adatszolgáltatási rendszer. Jelenleg a heti mozilátogatottsági statisztikák kizárólag a piaci szereplők által önkéntesen nyújtott információkból állnak össze, nem fedik le a teljes piacot, megbízhatóságuk pedig nem ellenőrzött.”

Ám azóta sem módosították érdemben a Filmtörvényt, így tulajdonképpen 26 éve nincsen hatóság által auditált nézettségi adat Magyarországon.

Pedig Magyarországnak nemcsak saját adófizetői, de az Európai Unió felé is van adatközlési kötelezettsége, amely ezen adatok alapján támogatja bizonyos, kulturális értékkel bíró filmek forgalmazását. Az EU jelenleg az NMHH-hoz tartozó Nemzeti Filmirodától kapja a nézettségi adatokat, amiket azonban nem a hatóság auditál, hanem a forgalmazóktól kapja.

A jelenlegi rendszer sem volt se törvényszerű, se korrekt, hiszen azok a szereplők szolgáltatják az adatokat az iparágban, akiknek a mindenféle magyar és EU-s forgalmazási támogatás miatt akár érdekükben állhat módosítani is rajtuk.

Mostantól viszont még ez sem lesz: minden egyes forgalmazót egyesével kell megkeresni, hogy adatokat szolgáltasson arról a filmről, amit saját maga forgalmaz. (A Tiszta Szívvelt forgalmazó A Company egyébként cikkünk megjelenése után pár perccel, már megküldte az adatokat, kérdés, hogy miden forgalmazó hasonlóan előzékeny lesz-e a nyilvánossággal. A Fórum Hungary itt közli az adatait a jövőben.)

Megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy mikor akarja végre rendezni a kérdést, várjuk válaszukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.