Részesedést vásárol a magyar állam az Erste Bankban

gazdaság
2016 május 05., 11:48
comments 22

A magyar kormány május végén, júniusban írja alá a szerződést az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékának megvásárlásáról, a legfontosabb kérdéseket már tisztázták - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Varga Mihály hozzátette: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsa szerdán jóváhagyta, hogy az EBRD 15 százalékos részesedést vásároljon az Erste Bank Hungary Zrt-ben. A magyar kormány fenntartja, megerősítette korábbi döntését, hogy 15 százalékos tulajdon részarányig részesedést vásároljon a bankban.        

A miniszter az árról a szerződés aláírásáig nem nyilatkozik, de mint mondta, a magyar kormány jól képviselte az adófizetők érdekeit, az Erste Bank pedig a részvényesekét, így mindkét fél számára elfogadható kompromisszumot sikerült kötni.  

A kormány az aláírást követő 3-4 hónapon belül megkapja a részesedést. Leszögezte azt is, hogy a költségvetésben rendelkezésre áll a szükséges fedezet, nem szükséges azt módosítani. Varga Mihály kérdésre válaszolva elmondta: a kormány ugyanakkora tulajdonrészt (15 százalék) és ugyanakkora összegért vásárolja meg az Erstétől, mint az EBRD.

A tulajdonszerzés nem a korábban tervezett tőkeemeléssel, hanem részesedésvásárlással valósul meg. Tavaly február 9-én háromoldalú megegyezést írt alá az EBRD, az Erste Bank és a magyar kormány. A megállapodás egyik eleme, hogy a kormány törekszik a magyar tulajdon arányának növelésére a bankrendszerben, de nem törekszik arra, hogy hosszú távon állami tulajdonú bankok maradjanak a portfóliójában. Ezért döntött úgy a kormány, hogy az MKB-ban és a Budapest Bankban lévő állami tulajdont értékesíti, mondta el Varga.

A 15 százalékos tulajdonrész-vásárlás hozzájárul ahhoz, hogy tovább erősödjön az egyik legnagyobb magyarországi bank és a kormány közötti bizalom .

Az Erste azzal is elkötelezte magát amellett, hogy hosszú távú, kiszámítható partnere legyen a magyar gazdaságnak és a kormánynak, hogy vállalta: 550 millió euróval növeli a magyarországi hitelezést több területen - mondta még el.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály a Budapest Bank értékesítéséről elmondta: a kormány szerint a GE Capital-től 196 milliárd forintért vásárolt bank hosszú távú állami tulajdonban tartása nem indokolt, a miniszter bízik benne, hogy idén befejeződik a tulajdonrész értékesítése. Nem tervez további banki tranzakciókat a kormány, azonban nem zárja ki a lehetőségét, hogy tárgyalásokat kezdjen akvizíciókról, figyelembe véve a befektető speciális szempontjait, ahogy az MKB és a Budapest Bank esetében történt.(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.