Adócsalásért elítélték a polgármestert, de még vár azzal, hogy lemond-e

2016 május 6., péntek 6:52
125

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt a Szegedi Ítélőtábla a közelmúltban kilenc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét - írja a Magyar Nemzet.

Ez a kecskeméti számlagyárként elhiresült ügy, 2006 májusától 2009 októberéig 1,8 milliárd forint fiktív számlát állítottak ki.

Az elsőrendű vádlott, Zs. Tibor a bíróság előtt Gyenes Leventét nevezte meg az ügy főszereplőjének, de a bíróság kizárta a bizonyítékok közül a vallomását. Hetedrendű vádlottként azért így is 9 hónapot kapott a polgármester.

A Magyar Nemzet próbálta megtudni, hogy az ítélet után lemond-e Gyenes, de a polgármestert nem érte el. Hauser Antal,a város kommunikációs referense annyit mondott:

várják a jogerős ítéletet, addig nem lépnek semmit.

Hauser szerint amint kézhez kapják az ítéletet, a polgármesternek három napja van, hogy értesítse a képviselő-testületet, ez idő alatt azt is eldöntheti, hogy lemond-e vagy sem.

Ha mégsem mond le, a képviselő-testületnek 30 napja van arra, hogy döntsön a polgármesterről. Ami érdekes lesz, mert a 12 tagú testületben a Gyömrő 2000 Körnek 9 tagja van. Ennek a szíbeiben lett polgármester Gyenes.

Ha a testület nem menti fel a polgármester, a kormányhivatal a közigazgatási és munkaügyi bíróságnál még mindig kezdeményezheti a méltatlanság kimondását. Mivel az önkormányzati törvény a méltatlansági esetek közé sorolja, ha a polgármestert szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték, ezért jó eséllyel megfosztják Gyenest a tisztségétől, csak jóval később. Kislétán is ez történt, Madácsi Imre független településvezetőt 2015 januárjában ítélték jogerősen – szintén gazdasági bűncselekmény miatt – felfüggesztett börtönbüntetésre. Annyira elhúzódott az ügy, hogy csak idén áprilisban tartottak időközi polgármester-választást. Mivel a törvény nem tiltja, az elítélt politikus újra indult posztjáért, és nyert is.

Gyenes egyébként kalandos figurája a magyar perempolitizálásnak. Magánrepülőgépe van, róla jelentett meg meztelen fotókat a Blikk 2014-ben, ahol két nővel látható, és fehér port szipákol az orrába. Gyenes azt mondta, hogy öt évvel ezelőtti esküvőjéig szerette a nőket, de nagyon. Viszont sosem élt kábítószerrel. Állítólag ellopták a laptopját, onnan lehettek a fotók, zsarolni is próbálták, és az ügyészségre is elküldték a képeket.

Gyenes Leventéről még két éve derült ki, hogy úgy használja a doktori címet, hogy valószínűleg nincs ilyen végzettsége. A polgármester volt az első városvezető Magyarországon, aki Horthy Miklósról közteret nevezett el, igaz ezt idén átnevezték Fő térre. 2002-ben választották először polgármesternek, 2014-ben a szavazatok 70 százalékával nyert.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt