Ha fekete vagy, nem találsz szállást az Airbnb-n

Rengeteget ír mostanában a világsajtó az Airbnb-ről, amin keresztül bárki adhat ki lakást pénzért idegeneknek. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a gazdaságnak és a társadalomnak ez jót tesz vagy nem, de létezik.

Arról viszont nem nagyon esik szó, hogy milyen lehet feketeként használni az Airbnb-t. Hát, a Vox most megírta, hogy

elég szar.

Rengeteg felhasználó panaszkodik arról, hogy nyilvánvalóan fekete névvel és profilképpel folyamatosan elutasítják a szállásadók az érdeklődését, és ez a trend csak akkor fordul meg, ha a felhasználó nevet és profilképet változtat.


Egy Quirtina Crittenden nevű fekete lány például csak úgy talált szállást, hogy a Quirtina keresztnevet Tinára rövidítette, a profilképéből pedig kivette a saját képét, és egy városi látképet rakott be helyette.

A történetét meg is osztotta a Twitteren és az #AirbnbWhileBlack hastag hódító útra indult. Kiderült, hogy Tina nincs egyedül, rengetegen osztottak meg hasonló tapasztalatokat.


Egy Gregory Seldon Twitter-felhasználó még azt is megcsinálta, hogy egy Airbnb profilon fehér férfinak adta ki magát, és azzal is bepróbálkozott egy szállásadónál, aki a rendes, felismerhetően fekete profiljával már elutasította.

Az eredmény elég megdöbbentő: míg a fekete profilt elutasította a szállásadó, mondván, hogy az általa kért dátum már nem szabad, a fehér profil jelentkezését elfogadta ugyanarra az időpontra. (Vox)