Két komoly díjat is elnyert a gravitációs hullámokat felfedező csapat, magyar kutatókat is díjaztak

TUDOMÁNY
2016 május 06., 13:23
comments 77

A LIGO kollaboráció két napon belül megkapta a Breakthrough díjat és a Gruber Kozmológiai Díjat is.

A LIGO csapatának érdeme az utóbbi félévszázad tán legfontosabb csillagászati/fizikai felfedezése, a gravitációs hullámok közvetlen detektálása. Az idén február 11-én bejelentett felfedezés alapjaiban írhatja újra mindazt, amit fizikáról gondolunk. Erről, a gravitációs hullámok jellemzőiről és a kollaborációban részt vevő magyar kutatók szerepéről hosszasan beszélgettünk a magyar csapat vezetőjével, Frei Zsolttal.

Ezt ide kattintva lehet elolvasni, ajánljuk bátran mindenkinek.

A díjakról az ELTE adott ki közleményt. Ebből kiderül, hogy a 3 millió dollár összdíjazású Breakthrough Prize jelenleg a legnagyobb pénzösszeggel járó tudományos elismerés, körülbelül háromszor annyi, mint amennyi a Nobel-díjjal jár. Az elismerést tech-óriások vezetői és milliárdosok alapították, köztük van Sergey Brin (Google), Mark Zuckerberg (Facebook) és Yuri Milner, fizikus végzettségű kockázati befektető is.

A nemzetközi sajtóban a „XXI. század Nobel-díja”-ként aposztrofált kitüntetést három kategóriában osztják ki: az élettudományokban, a fizikai alapkutatásokban és a matematikában elért áttörésért. A fizika területén 2016-ban olyan – egyébként Nobel-díjas – tudósok kapták a díjat, akik a neutrinooszcillációt kutatják, 2015-ben pedig az univerzum gyorsuló tágulását felfedező Nobel-díjas asztrofizikusokat ismerték el.

A bizottság döntése értelmében 1 millió dollárt a LIGO három alapítója, Ron Drever, Kip Thorne és Rai Weiss oszthatja el egyenlő részben, míg a fennmaradó 2 millió dolláron a gravitációs hullámok első direkt észleléséről, "felfedezéséről” szóló tudományos cikk 1005 társszerzője, valamint 7, a bizottság által megjelölt fizikus, azaz összesen 1012-en osztoznak, ugyancsak egyenlő arányban. A díjazottak között van 9 Magyarországon élő és dolgozó fizikus (4-en az Eötvös Loránd Tudományegyetem, 2-en a Szegedi Egyetem LIGO-csoportjaiban kutatnak, 3-an
pedig a Wigner Intézet VIRGO-csoportjának tagjai), de van közöttük 3 Amerikában élő magyar származású tudós is.

Az ESA/Hubble által 2014-ben kiadott illusztráció azt mutatja, milyen lehet a nagyon sűrű M60-UCD1 galaxis szupermasszív fekete lyuka
photo_camera AFP / NASA/ESA/HUBBLE


Frei Zsolt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az ELTE-n 2007-ben megalakult LIGO-csoport vezetője, az MTA-ELTE Lendület Asztrofizikai Kutatócsoportjának alapítója elmondta, hogy Kip Thorne és Rai Weiss levélben fejezte ki sajnálkozását a LIGO együttműködés tagjainak, miszerint kellemetlenül érzik magukat a rájuk irányuló túl nagy figyelem miatt.

Frei megjegyezte, ez a szerénység és baráti önzetlenség jellemezte mindvégig a két tudóssal folytatott együttműködést, illetve hogy a harmadik alapító, Ron Drever betegsége miatt sajnos már nem tud részt venni a tudományos közéletben.

A Gruber Kozmológiai Díjat ugyancsak Drever, Thorne és Weiss, illetve az egész LIGO csapat kapta a felfedezésért. Ez a díj félmillió dollárral jár, és ez év nyarán New Yorkban, a 21. nemzetközi Általános Relativitáselmélet és Gravitáció konferencián adják át. A konferenciát a New York-i, a LIGO-ban is részt vevő magyar tudósok szervezik. Frei Zsolt elmondta: az ELTE szeretné elnyerni a jogot, hogy e nagy nemzetközi konferenciát 2019-ben, Eötvös Loránd halálának 100. évfordulóján Magyarországon rendezhessék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.