Gyereket szült egy 19 éves izlandi férfi

2016 május 7., szombat 8:02

Nem az első a világon, de a legelső Izlandon a 19 éves Henrý Steinn, aki transznemű férfiként szült kisbabát múlt hónapban.

A kislány április 29-én jött világra császármetszéssel. Ahogyan az újdonsült apa beszámolt róla a GayIceland nevű portálnak, mindketten remekül vannak, még szoptatja is a kicsit.

Henrý 2014-ben jelentette be a családjának, hogy szeretné hivatalosan is megváltoztatni a nemét, és onnantól férfiként élni tovább. A szülei egész jól fogadták, bár akkor egy kicsit kizökkentek, amikor pár hónappal ezután Henrý azt közölte velük, hogy

teherbe esett, de továbbra is férfi marad.

Ekkor már két hónapja férfihormonokat szedett, de úgy döntött, megtartja a babát, attól függetlenül, hogy az megnehezítette az életét férfiként.

Nem hordott kismamaruhákat, tunikákat, a terhesség ellenére a bő férfipólóknál maradt. Sokat segített neki, hogy a pasija, Doddi nagyobb nála, és kölcsönkérhette a ruháit.

A családban ez a tizedik unoka, mindenki odavan érte. Boldogok, de tényleg.

Arra az elkerülhetetlen kérdésre, hogy hogyan fog viszonyulni a kisbabája neméhez, azt mondta,

"Nem hangsúlyozunk semmilyen gender-specifikus dolgot az első pár évben, nem erőltetjük rá a rózsaszínt. Ha majd nagyobb lesz és el tudja dönteni magától is, milyen ruhát szeretne viselni meg ilyesmi, meglesz a szabad döntéshez való joga"