Balog: Utálom a kerítést, de szükség van rá

migráció
2016 május 08., 14:18
comments 79

Balog Zoltán EMMI-miniszter 12 perces interjút adott a Deutsche Welle tévéadónak, amit angol szinkronnal itt lehet megnézni:

link Forrás

A miniszter szerint az új alkotmányt és a médiatörvényt ért nyugati és brüsszeli kritikák végkimenetele nagyon jó lett, mert sikerült minden vitát rendezni, és kiderült, hogy a magyar törvények a legszigorúbb európai elvárásoknak is megfelelnek. Amikor pedig néhány pontot módosítani kellett, akkor azt a magyarok módosították is. 2011-12 hatalmas vitáiról mint a kedélyes együttműködés idejéről beszélt most. Csak azt sajnálja, hogy más országok jogrendszerét nem nézték át ugyanilyen alaposan.

"Utálom a kerítést, de szükséges volt" -

ismételte most meg kamera előtt azt a mondatát, amit korábban Németországban zárt ajtók mögött egyszer már elmondott. Szerinte senki sem szeret kerítés mögött élni, de sajnos az EU nem tudta megállítani a migránsok áradatát, és így Magyarországnak kellett ezt a terhet vállalnia, és így Magyarország lett az egyetlen ország Európában, ami betartja az EU-s törvényeket. (Az Európai Bizottság több vizsgálatot is folytat a magyar menekültügyi rendszer ellen, míg az ENSZ menekültügyi szervezete szerint a magyar kormány nem tartja be a nemzetközi megállapodásokat.)

Személyesen ellenőrzi, hogy jó legyen a menekülteknek

Balog szerint amikor tavaly Röszkénél könnygázzal oszlatták a menekülteket a magyar rendőrök, az egy kivételes eset volt itthon, de nem példa nélküli Európában. Ott szerinte provokáció történt a magyar hatóságokkal szemben. (Azóta többek között egy félig vak idős nőt és egy kerekesszékes férfit tartanak fogva a magyar hatóságok rendzavarásért.)

Balog azt mondta, hogy most Magyarország mindent megtesz azért, hogy az igazi menekültek a nemzetközi jognak és az emberiesség követelményeinek megfelelő bánásmódban részesüljenek, és ezt ő miniszterként kétszeresen is ellenőrzi. (Ehhez képest emberjogi szervezetek - többek között az ENSZ menekültügyi szervezete szerint - a szerb-magyar határon élelem és fedél nélkül várakoztatnak családokat a magyar hatóságok, és azt sem engedik, hogy a segélyszervezetek takarót vagy ennivalót adjanak nekik.)

A magyar kormány 2015 tavaszi menekültellenes plakátkampányának hasznosságáról Balog azt mondta, hogy

az idő majd eldönti,

hogy szükséges volt-e. Szerinte egy éve még lehetett azt mondani, hogy a magyar kormány populista hangot üt meg, de a párizsi és brüsszeli merényletek óta bebizonyosodott, hogy a migráció és a terrorizmus összefüggenek. Aztán azt is mondta, hogy nem akarja összekeverni a rászorulókat és a terroristákat.

A politikus és a magánember közti szakadék

Megkérdezte a riporter, hogy keresztényként és egykori lelkészként hogyan egyezteti össze a felebaráti szeretet követelményét kormánya politikájával. Balog szerint

politikusként az ország biztonságának a védelme a fő feladata, de magánemberként fontos neki a felebaráti szeretet is,

ezért személyesen is támogat jótékonykodó szervezeteket. Kiemelte továbbá, hogy éppen ő kezdeményezte a roma integráció programját EU-s szintre emelni, de most innen is el akarja venni a pénz felét Brüsszel, hogy azt a migránsoknak adják.

Orbán egy vezető

Orbán Viktorról jó a véleménye.

"Most a főnököm, ez nem tesz jót a barátságnak, de az egész családjával jóban vagyok" -

mondta még a viszonyukat firtató kérdésre. Balog azt szereti Orbánban, hogy igazi vezető, van jövőképe, és ugyan sokat vitatják a nézeteit, de utólag ki szokott derülni, hogy neki van igaza.

Balog szerint Orbán sosem csodálta Putyint vagy a kínaiakat, hanem csak egyszer egy beszédében megemlítette, hogy a nem liberális rendszerek is képesek gazdasági sikereket elérni. Szerinte Orbán mindig is úgy gondolta, hogy Európának a demokratikus úton kell maradnia.

Balog végül elmondta, hogy azért lett politikus, hogy az 1000 éves magyar államiság és az 500 éves protestantizmus értékeit képviselje.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.