Észak-Korea sem akar már mindenáron atomháborút

Kim Dzsongun észak-koreai vezető azzal biztatta a világot és az észak-korai kommunista pártot, hogy addig nem használják a nukleáris fegyvereiket, amíg azt nem érzik, hogy valaki az ország szuverenitását fenyegeti.

Észak-Korea legelőször 2006-ben kezdett el nukleáris fegyverekkel kísérletezni, mikor kiléptek az ezt tiltó nemzetközi szerződésekből. Azóta rendszeresen fenyegették atombombával Dél-Koreát és az Egyesült Államokat.

Kim Dzsongun megtekint egy rakétakilövést - Fotó: AFP/KCNA

Most azonban enyhülni látszik a helyzet, mivel Kim Dzsongun a kommunista párt legutóbbi kongresszusán, Phenjanban arról beszélt, hogy rendezni szeretné az ország kapcsolatait a korábban ellenségnek tekintett országokkal.

Az állami média szerint még azt is felvetette, hogy Dél-Koreával is többet kellene beszélni, hogy ki tudják alakítani a bizalom és a kölcsönös megértés légkörét. Valamint a Népköztársaság vezetője törekedni akar a fegyverkorlátozási egyezmények betartására is. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.