A Facebookon háttérbe szorítják a jobboldal híreit, mondják egykori dolgozók

tech
2016 május 09., 13:04
comments 197

A Facebook dolgozói rendszeresen háttérbe szorították a jobboldali témákat, és nem engedték, hogy megjelenjenek a "trending topics" szekcióban - mondják a vállalat egykori dolgozói a Gizmodo cikke szerint.

Nem jelentek meg a legnépszerűbb hírek között a Conservative Political Action Conference-ről, Mitt Romney-ról, Rand Paulról szóló bizonyos hírek akkor sem, amikor ezek voltak a legjobban pörgő témák. Máskor viszont olyan témák lettek trendingnek jelölve, amik a tényleges forgalom alapján egyáltalán nem pörögtek annyira. Erről olyanok meséltek, akik 2015 decemberig dolgoztak a Facebook hírszekciójában.

A "trending topics" a news feed tetején jelzik sokszor, hogy milyen témájú posztok a legnépszerűbbek éppen a Facebookon. Ez általában valami aktuális, sokakat érdeklő hírhez kapcsolódik.

A hírszekció dolgozóinak hozzáférésük van a valós forgalmi adatokhoz, és az ő feladatuk, hogy ezek alapján kitegyék a legnépszerűbb témákat a trendingek közé, valami ajánlószöveggel, és a hozzá tartozó linkekkel.

Ez nagyjából az internet legértékesebb felülete - mi lehetne annál jobb elérés, mint lényegében az összes facebookozó szeme elé kiírni, hogy NÉZD, EZ MEGY MOST.

A volt dolgozók elmondásából az derül ki, hogy a hírszekció úgy működik, mint egy újság. Egy újságban sem csak az dönti el, mi van a címlapon, hogy mit olvasnak sokan, hanem az is, a szerkesztők mit éreznek fontosnak, mi áll közelebb hozzájuk. Így megy ez a Facebooknál is, fontos különbség viszont, hogy utóbbi azt állítja magáról, nem szelektál a hírek között, egyszerűen csak semlegesen megmondja, mi most a legnépszerűbb.

Az egyik volt dolgozó listát is készített arról, hogy milyen témákból nem lett trending topic akkor sem, amikor a forgalom alapján megérdemelte volna - ezek pedig jellemzően a jobboldali felhasználókat érdeklő témák voltak. Szerintük egyébként nem "felülről irányított", rendszerszintű torzításról volt szó, inkább attól függött, mi lett trending, hogy személy szerint épp ki volt a hírügyeletes. A hírügyeletesek nagy rész viszeont jellemzően nem jobboldali beállítottságú volt.

A volt dolgozók szerint a forrásokat is hasonlóan szűrték - a jobboldalon népszerű Breitbart.com, vagy épp a Washington Examiner posztjai csak akkor kerülhetettek a trendtémák linkjei közé, ha azokat minden nagyobb mainstream hírforrás is megerősítette.

A Facebookon terjedő kamuáradat láttán egyébként az sem feltétlenül baj, hogy nem raknak azonnal minden ellenőrizetlen, könnyen terjedő "hírt" kiemelve az olvasók elé -

viszont még így is fontos lenne, hogy a Facebook világosabban határozza meg, mi az, amit kiemel.

Akkor is bekerültek témák a trendek közé, amikor egy téma minden nagyobb újság címoldalán ott volt, de a Facebookon valójában egyáltalán nem érdekelte annyira az embereket. Jó példa erre Szíria - volt, hogy Szíria trendtéma volt a Facebookon, pedig mindenki tudja, aki látta már valaha egyetlen újság forgalmi adatait is, hogy Szíria minden, csak nem trendtéma. Ennek ellenére újságok természetes módon úgy döntenek, hogy írnak erről időként, mert mégiscsak fontos - a Facebook viszont azt mondta ezzel a felhasználóknak, hogy nézzétek, ezt olvassák mások. Miközben nem olvasták. A volt dolgozók szerint ilyen volt a Malaysia Airlines gépének lelövése, vagy a Charlie Hebdo-merénylet is.

Ennek két oka lehetett. Egyrészt az, hogy a Facebook versenyezni akar a Twitterrel hírtémában is, ahol a klasszikus hírek könnyebben terjednek. "Kiabáltak velünk, hogy nézzétek, ez a hír pörög Twitteren, Facebookon miért nincs?" - mondja egy volt dolgozó.

A másik, hogy a Facebook szeretné azt sugározni magáról, hogy itt komoly dolgokról beszélgetnek az emberek.

A leginkább kényesek a Facebookról szóló cikkekről volt szó. A volt news section-dolgozók szerint csak nagyon szigorúan ellenőrzött Facebook-híreket lehetett trendnek kinevezni, de jellemzően az volt a tanács, ezekhez inkább ne nyúljanak.

A Facebook egyelőre nem reagált az állításokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.