A legrosszabb érv, amivel Kiss Lászlót védeni lehet

bűnügy
2016 május 09., 09:41
comments 396

„Nézd, ezeknek a csinos sztárúszóknak semmi szükségük nem volt arra, hogy erőszakot alkalmazzanak”

- írta Aczél Endre a Facebookon, amikor vasárnap lényegében hazugsággal vádolta az RTL Klubon nyilatkozó Takáts Zsuzsannát. Aczél azóta a Facebookról is eltűnt, amikor pedig hétfőn beszéltünk vele, akkor is azt mondta, a hatvanas évek uszodai világában rendszeresek voltak a hasonló esetek, ezek jellemzően mégsem jártak feljelentéssel, mert szerinte valójában nem erőszakról, hanem csinos fiúk és a csinos lányok közötti csábításról volt szó.

A konkrét esettől függetlenül is ez az egyik legsúlyosabb általános félreértés a nemi erőszakkal kapcsolatban.

Amit Aczél mond, az ugyanis azt feltételezi, hogy

a nemi erőszak a szexről szól,

és ennek egyetlen lehetséges formája az, hogy

olyan emberek, akik egyébként képtelenek lennének szexuális kapcsolatot létesíteni, nem tudnak uralkodni magukon.

A nemi erőszak ezzel szemben nem a szexről szól, hanem arról, hogy valaki erőszakkal rákényszeríti az akaratát valaki másra. Ezt pedig jóképű sztárúszók pont ugyanannyira tudják elkövetni, mint kapcsolatok kialakítására képtelen, neadjisten csúnya emberek.

"Nem volt szükség, hogy erőszakot alkalmazzanak" - írja Aczél, na de mihez nem volt szükség ehhez? Lehet, hogy ahhoz nem lett volna szükségük erőszakra, hogy a "csábítás" klasszikus szabályai szerint összejöjjenek lányokkal, aminek konszenzuális szex lehetett volna a vége, de pontosan látszik, hogy nem ez volt a cél.

Az áldozat elmondása alapján itt nem volt szó csábításról, nem volt szó csajozásról, nem volt szó a sztárúszók vonzerejéről. Megszokták, hogy kérés nélkül mindent megkapnak, ha pedig véletlenül nem, akkor a büntetés veszélye nélkül fordulhatnak erőszakhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.