El ne ájulj, ha megnyitod a Google keresőt, és valami nagyon furcsán néz ki!

INTERNET
2016 május 09., 13:35
comments 109

A magyar internetadó-tüntetés mutatta meg, hogy vannak dolgok, amikkel egyszerűen nem lehet viccelni. Ezen dolgok legfontosabbika nyilván az okostelefon-baszogtatás joga. El sem tudom képzelni ezek után, mi lesz a széles néptömegek reakciója arra, hogy a Google a linkek jól ismert kék színének a megváltoztatására készül.

A Google keresőoldalán a linkek az indulás óta kékek, és ez az egész világon így van, kivéve Kínát, ahol viszont pirosak. A változtatási szándék úgy derült ki, hogy a cég tesztelni kezdte a fekete ugróhivatkozásokat. Így veled is bármikor megtörténhet, hogy gyanútlanul keresnél rá valamire, de egyszerre csak sóbálvánnyá válsz a felháborodástól. (Az előbb nem reprezentatív módon körbekérdeztem a szerkesztőségben és az utóbbi napokban páran már találkoztak is a jelenséggel. Mármint a fekete próbalinkekkel, nem a sóbálvánnyá változással.)

A tervezett változtatásokat gyakran így tesztelő Google a feketén kívül más, világosabb árnyalatú kékeket is próbálgat, de a céljuk a szaksajtó szerint egyértelműen a befeketítés lehet.

A felhasználók első reakciói természetesen a hitetlenkedés és a nyílt átkozódás közötti skálán mozognak.

Felmerül a kérdés, hogy miért húzna meg ilyen kockázatos lépést egy ilyen sikeres cég. A válasz nem meglepő módon az, hogy a pénz miatt. Évekkel ezelőtt körberöhögték a Gooogle-t, amikor a kék több, mint 40 féle, alig eltérő árnyalatát próbálták ki egy nagyszabású élő teszt során, mert nem tudták eldönteni, hogy két verzió közül melyik legyen az új linkszín. Az általános kacagás mellett a cég dizájnerei is vérig sértődtek, hogy nem az ő esztétikai alapú szakvéleményük alapján döntöttek. Az eredmény azonban az éves hirdetési bevételek 200 millió dolláros emelkedése lett, kiderült ugyanis, hogy ilyen óriási felhasználószám mellett igenis sokat számít, hogy a júzerek milyen árnyalatra kattintanak egy kicsit is szívesebben.

Így néz egyébként ki egy fekete linkes találati oldal:

El tudod képzelni így az életedet?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.