Orbán szerint a Jobbik túlságosan aláfekszik Brüsszelnek

POLITIKA
2016 május 09., 16:24
comments 140

Hétfőn a parlamentben Vona Gábor azonnali kérdést tett fel Orbán Viktornak arról, hogy tényleg Brüsszellel van-e, aki az Alaptörvényben zárná ki a kvótát.

Vona emlékeztette a miniszterelnököt, hogy ő már 2015 szeptemberében is arról beszélt, hogy a kvótát népszavazással kell elutasítani. Akkor azonban a kormány nem támogatta az ötletet. Most pedig éppen Vona az, aki ellenzi a kormány népszavazását. Fotó: MTI/Illyés TiborVona most úgy látja, hogy a népszavazással szemben van egy csomó ellenérv. Például lassú, és azt még ő sem tudja, hogy mi lesz itt októberig. A pártelnök tart attól is, hogy ha eredménytelenül sül el a népszavazás, akkor visszafelé sülhet el. Hozzáteszi a minden népszavazásnál kötelező érvet, hogy az erre kidobott 5 milliárd közpénzt nagyon soknak tartja.

Emlékeztette a kormány, hogy a vasárnapi zárva tartásnál már megmutatták, hogyan kell kezelni egy ilyen problémát az országgyűlésben. Vona szerint ugyanerre van most is szükség, annyira lenne szükség, hogy népszavazási kérdés végéről „a kérdőjelet el kell venni, egy pontot kell tenni a mondat végére”, és a kormány mondatát az Alaptörvénybe bele kell illeszteni.

Zsúrpubik

Válaszában Orbán emlékeztettea Jobbikot, hogy idén februárban még arról beszéltek, hogy a legerősebb legitimációs eszköz a népszavazás, ezért szükség van rá.

„Azon nem csodálkozom, hogy Önök rendszeresen megváltoztatják a véleményüket. Ha jól látom, akkor most éppen radikálisból mérsékeltbe fordulnak, és úgy döntöttek, hogy férfiakból inkább cuki zsúrpubik lesznek”

- mondta a Jobbiknak a miniszterelnök.

Orbán a jobbikosok szemére vetette, hogy már súrolja a felelőtlenség határát, ha egy ilyen fontos kérdésben ilyen rövid idő alatt 180 fokos fordulatot tesznek. Aztán még fokozatot váltot az osztógépen:
„Nem lep meg, hogy Önök feladják az elveiket, megértem, hogy csak taktikai, hatalom- és pénzszempontok motiválják a döntéseiket.”Az elvek feladására reagálva Vona Gábor visszaszólt Orbánnak, hogy azért neki sem kell a szomszédba menni:

„Tudomásom szerint nem én ültem a liberális internacionáléban, hanem Ön.”

Piszkos, szennyes, mocskos ügyek

Vona szerint a miniszterelnök ostobának nézi az embereket, mikor azt gondolja, hogy az emberek nem látnak át a szitán, és nem veszik észre, hogy mi Orbán valósi szándéka. A pártelnök szerint Orbán szándéka nem az, hogy a kvótától védje meg az országot, hanem az, hogy elterelje az ország állapotáról a figyelmet. Szerinte a kormány számára a kvótaügy egy veszély, amit fenn kell tartani:

„Ezzel az üggyel tudja Ön a piszkos, szennyes, mocskos ügyeikről elterelni a figyelmet.”

A Jobbik & Juncker

Orbán viszontválaszában újra elmondta Vonának, hogy ha korrupcióról tudnak, akkor forduljanak a bűnüldöző szervekhez. Majd megjegyzte, hogy a jobbikosok Junckerrel együtt árulnak egy gyékényen. Szerinte az európaiak most „európai jó fiúk” akarnak lenni, de „ennyire azért nem kell aláfeküdni Brüsszelnek”. Tanácsként elmondta Vonának, hogy hiába udvarol most nekik, úgysem fogják megkedvelni. Azt tanácsolta neki, hogy inkább maradjon meg magyarnak, mert az jobban áll neki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.