Nem hozta le a fakivágásokról szóló LMP-s közleményt az MTI, mert abban megemlítették Tiborcz Istvánt is

POLITIKA
2016 május 10., 17:08
comments 60

Az LMP-közeli reflektor.hu írta meg, hogy az MTI visszadobta az LMP-s Sallai Róbert Benedek közleményét. Sallai a közelmúlt fakivágásai miatt írt tiltakozó közleményt a madarak és fák napjának alkalmából, de a pontokba szedett érvei között megemlítette Tiborcz Istvánt is, illetve azt, hogy az Orbán Ráhel férjéhez közel kerülő turai kastélynál is fakivágással kezdődtek meg a munkálatok.

Az MTI pedig visszajelzett a képviselőnek, hogy ezt nem tudják így lehozni, mert

"Tiborcz István nem közszereplő és az ő beruházása magánterületen van, nem pedig állami vagy önkormányzati területen."

Nem ez volt az első eset, hogy az MTI ilyen döntést hozott. Az MTI egyben kérte a képviselőt, hogy küldje be újra a közleményt, csak Tiborcz neve nélkül.

Sallai pontokba szedett közleménye amúgy így nézett volna ki:

  • "1. A Római-parton hamarosan indulnak a láncfűrészek, a helyieket mégsem tájékoztatják semmiről és a véleményüket sem kérdezik, pedig a vitatott hatékonyságú mobilgát építése miatt 1500 fa kivágására készülnek, részben Natura 2000 területen, miközben korábban Tarlós István főpolgármester "csupán" 700 fa kivágásáról beszélt.
  • 2. 2013. január 19-én hajnalban több, mint 200 fát és cserjét vágtak ki az átépített Kossuth-téren, azzal a hamis hivatkozással, hogy a növények többsége beteg volt. Utóbb a Fővárosi Főügyészség is jogellenesnek minősítette az engedélyezést.
  • 3. A VIII. kerületi Orczy-parkban 131 fát már kivágtak, és további 145 fa kivágására készülnek. Egy részüket a nyilvánosságra került engedély alapján "esztétikai okok" miatt vágják ki, vagyis azért, mert valaki szerint nem elég szépek.
  • 4. A Városligetben eddig 40 fa eltávolítására van engedély, de a teljes Liget Budapest projekt óvatos becslések szerint is legalább 300 (egyes szakmai számítások alapján 600) fa pusztulásával jár majd, bár trükközésekkel, hamis adatokat tartalmazó fakataszterek felállításával próbálják ezt a tényt eltitkolni a lakosság elől.
  • 5. A Dagály strand átépítését mintegy 100, teljesen egészséges platán és nyárfa eltávolításával kezdték.
  • 6. Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez köthető védett turai kastélyparkban is az egész beruházást favágásokkal kezdték el.
  • 7. A korábban 24 fának élőhelyet adó budapesti József Nádor tér összes fáját eltávolították egy mélygarázsépítés miatt: kettőt átültettek, a többit kivágták.
  • 8. A Normafánál a napokban egy egész fasort vágtak ki, vélhetően a majdani sífutó pálya miatt.
  • 9. A balatonföldvári önkormányzat jegyzője tavaly júniusban illetve idén márciusban egy uniós támogatásból létesülő múzeum és kilátó építése miatt engedélyt adott a földvári magasparton 37 + 264 fa kivágására, emiatt egy nem sokkal korábban rendbe hozott ligetes területet idén gyakorlatilag tarra vágták, mintegy 100-150 méter hosszú famentes sávot létrehozva.

1906-ban törvény rögzítette Magyarországon a Madarak és fák napja megünneplését, valamint az árnyat adó növények és a rajtuk élő madarak tiszteletét. Száztíz év elteltével ennek az elődeink által törvénybe iktatott nagyrabecsülésnek semmi nyoma: jelenleg csupán egy kormányrendelet szabályozza a közterületi fák védelmét, és az Orbán-kabinet azt is rendre semmibe veszi, a lakosság jogaival együtt."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.