Rengeteg új bolygót fedezett fel a NASA

tudomány
2016 május 10., 16:21
comments 50

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 1284 új Naprendszerünkön kívüli bolygót (exobolygót) fedezett fel a Kepler bolygóvadász űrteleszkópjával, amivel megduplázta az eddig azonosított ilyen bolygók számát.

"Ez a bejelentés több mint megduplázta a Kepler által azonosított bolygók számát a Naprendszeren kívül. Reméljük, hogy ott kint valahol, létezik egy a mienkéhez hasonló csillag, amely körül egy másik Földet fedezhetünk fel"

- közölte Ellen Stofan, a NASA washingtoni központjának vezetője.  

Művészi illusztráció (NASA/W. Stenzel)
photo_camera Művészi illusztráció (NASA/W. Stenzel)

A NASA 2009 márciusában felbocsátott bolygóvadász űrteleszkópja a Nap körül keringve az égbolt egy olyan szegmensét figyeli, amelyben 150 ezer csillag található. Feladata annak meghatározása, hogy mennyire gyakoriak a Tejútrendszerben a csillagok lakhatósági zónájában lévő Föld-szerű bolygók. Az űrteleszkóp úgynevezett tranzitmódszerrel kutat, azt a parányi fényességcsökkenést regisztrálva, amelyet egy bolygó okoz a csillag fényében, amikor elhalad előtte.

"A szakemberek elemezték a Kepler-űrteleszkóp 2105 júliusi bolygójelölt katalógusát, amely 4302 lehetséges planétát azonosított. 1284 "jelöltről" több mint 99 százalékos valószínűséggel állítható, hogy bolygó, ez a minimum arány, amely ahhoz szükséges, hogy bolygónak nyilváníthassák. Ráadásul 1327 jelölt több mint valószínű, hogy bolygó, de ezek nem érik el a 99 százalékos küszöböt, és ezért tovább kell tanulmányozni őket. A maradék 707 több mint valószínű, hogy más asztrofizikai jelenség. Ez az elemzés megerősítette 984 olyan jelöltnél az exobolygó státust, amelyet korábban más módszerrel állapítottak meg" - olvasható a NASA közleményében.

Mielőtt felbocsátottuk a Keplert, nem tudtuk, hogy az exobolygók ritkák vagy mindennaposak. Az űrteleszkópnak és a tudományos közösségnek köszönhetően ma már tudjuk, hogy több bolygó létezhet, mint csillag. Ez a tudásunk vezérli a jövőbeni missziókat, amelyek célja, hogy megtudjunk, egyedül vagyunk- e az univerzumban - hangoztatta Paul Hertz, a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója.

Az eddig talált mintegy ötezer bolygójelölt esetében 3200-at azonosítottak, ezek közül 2325-öt a Kepler fedezett fel. (NASA/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.