Lecsapott a készenléti rendőrség a menekültre, mert nem a zebrán ment a Tescóba

2016 május 11., szerda 12:06
526

„A helyszíni bírság legmagasabb összege ötvenezer forint. Éppen ennyit szabtak ki a Készenléti Rendőrség munkatársai egy afgán fiatalemberre, aki hétfőn este fél 9-kor a körmendi Tescóba igyekezett, de nem a kijelölt gyalogátkelő helyet használta” - írja a Magyar Helsinki Bizottság blogja.

Lehetett volna figyelmeztetés is, vagy kisebb összegű bírság, de így döntött az intézkedő rendőr.

Fotó: Helsinkifigyelo

A körmendi táborba érkező menekültekkel eddig semmilyen probléma nem volt, bár hangulatkeltő hírek jelentek meg arról, hogy a kézilabdás lányok edzését balhé volt, erre rámozdult a kormány is. Csakhogy a megyei rendőrkapitány szerint semmi attrocitás nem volt, még tegnap is azt mondta, Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya kijelentette, hogy eddig

"egyetlen migránssal szemben sem kellett rendőröknek intézkedniük Körmenden, a Rába-parti városban élők ugyanolyan biztonságot élvezhetnek, amilyet az ideiglenes befogadótábor megnyitása előtt."

Leszámítva ezek szerint, hogy nem a zebrán mennek át. A Helsinki blogja szerint az afgán férfinak fogalma sem volt arról, hogy miért büntették meg.

Helyszíni riportokból és a Helsinki Bizottság tegnap ott vizsgálódó munkatársaitól is tudható, a nagy erőkkel felvonuló rendőri erők helyszíni bírságokkal és folyamatos személyi követéssel is zaklatják a külföldieket. Arra is sor kerül, hogy a városban sétálókat vagy a vasútállomáson lévőket önkényesen és durván visszaparancsolják a táborba. A cél egyértelmű, bár törvényellenes: az elvileg nyílt táborban tartózkodó menedékkérőket „önként vállalt” fogságba kényszeríteni.

És ott volt az a két menekült, aki egyszerre akart bemenni a trafikba, Azonnal megállították őket a rendőrök, és szájbaveréssel helyeztek kilátásba, ha vigyorogni mernek a menekültek. Állítólag azért csak egyesével mehetnek be, mert volt olyan esetbe, hogy sokan voltak bent, és megijedt a trafikban dolgozó eladó.

A Helsinki azt írja, hogy két-három éve az azóta már bezárt debreceni menekülttábor környéken is ilyen jelentek zajlottak le, ott is irreálisan magas összegű bírságokkal zaklatták a rendőrök a külföldieket. Eldobott csikk, szemetelés vagy éppen közlekedési kihágás miatt szabtak ki rájuk 40–50 ezer forintos bírságokat. Hogy még abszurdabb legyen a dolog, egyik a táborba tartó menekültet azért bírságolták meg, mert este 10-kor a Sámsoni úton átkelve nem használta a zebrát, amely nem is volt felfestve a táborkapu előtt.

2013-ban a Helsinki a hatóságokhoz fordult, hogy hagyjanak fel a zaklató, teljesen értelmetlen gyakorlatukkal. A bírságokat ugyanis senki nem fizette be, ahogyan a hatóságok sem forszírozták tovább a tartozás behajtását. A lényeg három éve is a politikai megrendelés teljesítése volt - írja a Helsiniki. Szerintük akkoriban a megrendelő Kósa Lajos polgármester önkormányzata volt. Míg most már a kormány ugráltatja a rendőröket Körmenden. A turbulens népszavazási kampány magyarázhatja azt az aránytévesztést, hogy a rendőrség speciális közrendvédelmi, csapatszolgálati egységét, a Készenléti Rendőrségét vetik be bagatell zebrás bírságoláshoz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt