Nigéria elnöke visszakérné Camerontól a pénzt, amit Londonon keresztül loptak el tőlük

külföld
2016 május 11., 17:15
comments 105

Muhammadu Buhari elnök azt mondta, hogy nem fog bocsánatkérést követelni David Camerontól, amiért Afganisztán mellett Nigériát nevezte a világ legkorruptabb államának egy véletlenül nyilvánosságra került beszélgetésben.

„Mit csináljak egy bocsánatkéréssel? Inkább valami kézzelfoghatóra lenne szükségem. Nem fogok bocsánatkérést követelni senkitől. Azt fogom követelni, hogy adják vissza a pénzünket”

- reagált a nigériai elnök a brit miniszterelnök elszólására.
Muhammadu Buhari nigériai elnök egy korrupcióellenes konferencián Londonban - Fotó: AFP/Leon NealA nigériai korrupcióellenes kampányt vezető Ibrahim Mahu szerint közel 37 milliárd dollárt szivattyúztak ki az országból londoni bankokon keresztül. Azt mondta egy londoni konferencián, hogy ipari mértékben lopták a pénzt az országból, úgy számol, hogy milliárdokat veszthettek azzal, hogy ellopták az olajat, és korrupt politikusoknak adták a pénzt. Hozzátette, hogy az olajár bezuhanása óta minden centre szükségük van, hogy ki tudják fizetni a béreket.

Amellett, hogy Cameron megjegyzését durvának tartja, nagyon hálás azért a brit igazságszolgáltatásnak, hogy több korrupt nigériai kormányzót is elfogtak. Ugyanakkor az országéból ellopott olajmilliárdokról megjegyezte, hogy

ma a pénzmosás fővárosa London.
Mahu  szerint az előző nigériai vezetés 2014-be és 2015-ben közel 37 milliárd dollárt mentett ki Londonba. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.