Szurkoljunk, hogy a dánok elcsesszenek valamit a kecsegével!

gasztronómia
2016 május 11., 09:05
comments 109

"Kurvajó a hangulat!" - jelentkezett be lelkesen a Bocuse d'Or európai döntőjéről kiküldött tudósítónk, Anarki, miután átverekedte magát a BNV rendezvényeire amúgy nem jellemző szigorú biztonsági intézkedéseken.

A Bocuse idei európai döntőjének egyik nagy esélyese, a dán Morten Falk  lyukat fúr egy krumpliba.
photo_camera A Bocuse idei európai döntőjének egyik nagy esélyese, a dán Morten Falk lyukat fúr egy krumpliba.

Minden ajtót öltönyös biztonsági őrök vigyáznak, akik nagyon határozottan terelgetik a nézelődőket, a terembe pedig csak fémdetektoros kapun és kézi detektoros ellenőrzésen át lehet bejutni.

Ami furcsa, mert

  • minden várakozással szemben egyelőre nyoma sincs a várt celebeknek, Orbán Ráchelnek és férjének;
  • fémdetektorral fémeket ki lehet mutatni, de például könnyedén be lehet csempészni egy zacskó borsikafűt.

Amit aztán a gonoszlelkű, a kamerákkal mit sem törődő csínytevők akár rá is szórhatnának a készülő ételre, mert a kivételezettek - a sajtó és a VIP-ek - a küzdőtérre is bemehetnek, és akár tíz centiről is bámulhatják, például Széll Tamást, a magyar versenyzőt. Már ha odaférnek a konyhapultjához, amit hatalmas tömeg vesz körül.

A horvát Tomislav Karamarko barátkozik a lesajnált kecsegével. Arckifejezése alapján már a tárkonyon aggódhat.
photo_camera A horvát Tomislav Karamarko barátkozik a lesajnált kecsegével. Arckifejezése alapján már a tárkonyon aggódhat.

Az egyszerű nézők lelátóról szurkolhatnak, ezen olyan a hangulat, mint egy vidéki kézilabdameccsen:

a szurkolók zászlókat lengetve, dudálva, kiabálva buzdítanak,

de sajnos nem azt skandálják, hogy "vágd laskára", vagy "szuvidelj", hanem kivehetetlenül - esetleg dánul és svédül, mert dánból és svédből kimondottan sok van - óbégatnak. A nézőket a történéseken kívül a két szakkomentátor, Jókuti András és Mautner Zsófia szórakoztatják.

Anarki közelről is szemügyre vehette a versenyzőket, elmondása szerint tapintható a feszültség. "Kipirultak, izzadnak, látszik, hogy hatalmas szellemi és fizikai megterhelés ez" - mesélte. A versenyzők szótlanok, a nézőkre nem is figyelnek, csak a pult túloldalán álló, a munkafolyamatba bele nem nyúló coachok utasításair - ők folyamatosan ellenőrzik, hogy minden lépés rendben megtörtént-e.

A szakértők a verseny toronymagas esélyeseinek a skandinávokat, a dán-norvég-svéd-finn négyest tartják, akiket a franciák és a belgák követnek. Ezek alapján a magyar versenyzőnek, Széll Tamásnak még a dobogóra sincs igazán esélye.

A francia versenyző, Laurent Lemal nyesegeti a kecsegét.
photo_camera A francia versenyző, Laurent Lemal nyesegeti a kecsegét.

De még ne temessük Széllt, mert vannak neki kedvező dolgok is. Például a felhasználandó összetevők, a magyar gímszarvasborjú, illetve a dunai kecsege és kaviárja. Ez utóbbira a tengerparti országokból érkezett versenyzők nagyon húzták a szájukat "édesvízi patkányként" jellemezték. A fő bajuk, hogy a kecsege a tengeri halaknál zsírosabb, ezért most

nagyban kapirgálják és nyesegetik a zsírosát.

De a legnagyobb kicseszés a csak a verseny napján közölt, kötelezően használandó titkos összetevő,

a tárkony

volt, ami nemcsak a szakértők, de bármilyen, ízlelni képes ember szerint sem igazán illik egyik ételhez sem. Talán a belgák belekeverhetik a sültkrumpli mellé felszolgált majonézbe.

Hogy mindebből mit tudnak kihozni a szakácsok, az hamarosan kiderül, a verseny most kezd igazán kiéleződni. Az eredményhirdetés, amiről természetesen beszámolunk, este hatkor lesz, addig is érdemes kimenni szurkolni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.