Sokkal katasztrofálisabb is lehetett volna a brüsszeli terrortámadás

2016 május 12., csütörtök 7:36
22

A héten kezdődött a március végi brüsszeli terrortámadásokat feltáró parlamenti vizsgálat Belgiumban. Ennek eredményei alapján

a 32 halálos áldozatot követelő támadások sokkal súlyosabbak is lehettek volna,

de a rendőrség megelőző munkája, némi szerencse és a terroristák szervezetlensége csökkentette a károkat. Igaz ugyanakkor, hogy az áldozatok száma akár kisebb is lehetett volna, ha

Brüsszelben üzemelne egy válságkommunikációs központ.

De mert ilyen nincs a belga fővárosban, ezért a brüsszeli metró biztonságáért is felelős vasúti rendőrség főnöke

nem vette észre azt az emailt,

amiben a brüsszeli metró evakuálására utasították. Igaz, a levelet csak négy perccel a Maalbeek állomáson elkövetett robbantás előtt kapta meg a privát emailcímén, vagyis ideje se lett volna intézkedni.

De nézzük inkább a szerencsés kimenetelű véletleneket. A zaventemi reptéren az első robbantás után a második öngyilkos merénylő, Najim Laachraoui a menekülők közé akarta tolni a második bombát, de ahogy feléjük rohant, a bombát rejtő bőrönd leesett a kocsijáról. A robbanás ereje így a plafon fele irányult a menekülő emberek helyett.

A harmadik merénylő pedig a két robbanás után elmenekült, nem robbantotta fel a saját bombáját. Ő a kijáratnál robbantott volna, ha végrehajtja a tervét, akkor az rengeteg áldozatot követelt volna.

A reptéri rendőrség a térfigyelő kamerák felvételei alapján még időben azonosítani tudta a magára hagyott bombát, így az már csak akkor robbant fel, amikorra már kiürítették az épületet.

A nyomozás adatai szerint a terroristák eredetileg a metróban is két bombát akartak robbantani, de a második merénylő ott is meggondolta magát.(Via Politico, Wall Street Journal)


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt