Titkos poénok tömegével szórták tele a Széll Kálmán teret

MŰVÉSZET
2016 május 12., 14:35
comments 147

A megújult Moszkva tér legfőbb jellegzetessége – azon felül, hogy a legtöbb frissen ráépített dolog hegyesszögben végződik – a jelek szerint a vicces meglepetések és átverések tömege.

Amikor először körbenéztem, még csak az ottfelejtett gördeszkát szúrtam ki,

aztán ma egy olvasó fotót küldött az ágyás szélén mászó csigákról, amik nem is csigák.

Ezen föllekesülve kértem meg a 444 olvasóit, hogy ha kiszúrtak mást is, küldjenek képet róla.

A legélesszeműbb Ákos volt, ő észrevette, hogy nemcsak a baglyok nem azok, aminek látszanak, hanem ez a pénztárca sem:

és ez az esenyő sem:

sőt a verebek sem verebek:

Ákos ebbe a kategóriába sorolta azt az akár szónoki pulpitusra is emlékeztető könyöklőt, amit a térkritikámban lelkesen megdicsértem:

Antal a legendás régi óra betonoszlop formátumú utódján vélte felfedezni Tarlós István vagy másvalaki arcát. Ezt írta:

„Én ezt találtam azon az oszlopon ami az időt is jelzi... 9gagen régebben sokszor feltűnt ez az arckép.a tudod, hogy ez mi, akkor lécci írd meg. Egyébként viccen kívül, engem ez az arc már régebben is Tarlós Istvánra emlékeztetett és ez lehet, hogy beugrott másnak is.”

Itt a kép, ami engem a világon senkire nem emlékeztetett, se Taralósra, se mémre, de lehet, hogy csak én vagyok vak:

Aki felismeri, ne tarsa magában a megoldást!

Ami viszont garantáltan óriási, hahotázva földön gurulós poén, az pont nem szobor- hanem közlekedési tábla- és felfestésalapú poén. Ugye milyen ritkaság az ilyesmi? Dehát most végre volt rá pénz! Először olvasd el Nóra poéngyilkos levelét:

„szerintem az is hatalmas poen az uj Szell Kalman teren, hogy az egyik bicikliut pont egy biciklizni tilos tabla alatt er veget, ahol vagy visszafordulsz, vagy belehajtasz a buszokrol es villamosrol leszallo tomegbe, esetleg kimesz az utra az autosok koze.”

Aztán nézd meg ugyanazt képen:

A táblát Nóra nem jól ismeri, ez nem kerékpározni tilos, hanem gyalog- és kerékpárút vége tábla, de ettől még áll a poén, hiszen utána csak 12 év alatti gyerek bringázhatna azon a járdán, amire a bicikliút vezet.

A kérdés igazából csak az, hogy ez a nagyobb poén, vagy az, hogy 48 órán belül fel kellett törni a vadonatúj térkövet, két helyen is, a Moszkva kellős közepén, mert máris elromlott a szökőkút.

Nehéz eldönteni! Az én személyes kedvencem mégis Zoli levele, aki a feljebb látható bronzcsigák ügyében írt olvasói levelet. De olyat, hogy leesett az állam. Mit ki nem szúr egy figyelmes olvasó! Hogy jobban tudd követni, iderakom úkból a csigafotót:

„A Moszkva téri csigaszoborral kapcsolatban arra is felhívnám a figyelmedet, hogy a fotón szereplö példány (mármint az a melyikből az állat mászik kifelé) háza ellentétes irányba tekeredik, mint ahogy az ilyen csigáknál az megszokott. Ha összehasonlitod azzal a másikkal amelyik mellette van, pont ellenkező irányba.


A természetben nagyon ritkán előfordul ilyesmi, az ilyen forditva tekeredő mutáns éticsigát az Uránia állatvilág sorozat szerzője szerint a nép (nyilván a német, mert az Uránia úgy emlékszem NDK kiadás volt eredetileg) csigakirálynak nevezi.


Lehet hogy ez is egyike az elrejtett poénoknak, de simán lehet hogy nem tudatos, csak a szobrász inkompetenciájának az eredménye...”

Nem találok szavakat, ez minimum a Hét Levele! Az ügyben meg is kerestem a BKK-t, hogy hozzon össze a szobrásszal, amint megtörtént, jelentkezem tekeredésügyben!

Update: Emelem a tétet! Itt kommentben és nekem levélben többen megírtátok a talán legnagyobb poént. Hogy az összes vicces kis állat- és tágyszobor - beleértve a gördeszkaszobrot - arra szolgálhat, hogy megakadályozza, hogy a kiemelt ágyások betonperemén gördeszkával slide-oljanak, vagyis végigcsússzanak rajta.

További update, hogy az olvasónkat Tarlós Istvánra emlékeztető arc igazából egy több belvárosi kerület falára is felfújt street artos alkotást idéz fel. Egykori indexes kollégám, Hajni pár sorban minden fontosat elmesélt róla:

"a cikkedben az arc az Orosz Ricsi stencilje volt régen, Torz és merev néven nyomta ezeket, meg 1000% skizo néven, ezzel kezdődött anno az egész stencilezés Budapesten. Itt egy 2006-os kompozíció:"

Másik új kedvencem pedig Balázs megfejtése arról, hogy miért tekeredik fordítva a bronzcsiga:

"A méltatlan nagyközönség tagjaként elsőre nekem sem tűnt fel, de a jobbkezes Cseh Tamás balkezes gitáros szobrára tett leheletfinom művészi utalás a rossz irányba tekeredő csiga. Vagy az MVM reklám felfele folyó Dunájára. Vagy arra hogy "bármi megtörténhet"."


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.