Budapestre jön James Brown őrült fehér fia, James Chance

zene
2016 május 13., 09:17
comments 21

Jövő szerdán Budapesten lép fel a jazzpunk atyja, szentháromsága és atyaúristene, James Chance.

Ehhez pedig egy ajánlót kaptunk DrMáriástól, amit most közre is adunk:

"A James Siegfried néven született teljesen őrült amerikai énekes-szaxofonos, aki egykor koncertjein beugrált a közönsége közé, hogy azzal örömében összeverekedjen, játszott Lydia Lunch-csal, akinek a férje is volt három napig, majd a legnagyobb jazz és kísérleti zenészekkel játszott Brian Eno-tól Joseph Bowie-ig, ma leginkább arról ismert, hogy feltalálta a jazz-punkot, s abból a legeslegjobbat játssza ma is. Május 18-án lép fel először és utoljára Magyarországon az A38 Hajón a Tudósokkal és a Paprika Paprikával !


Ha létezik olyan zene, amit benyomsz, majd felnyomsz, aztán úgy ugrálsz rá, hogy a földgolyó legvidámabb és legőrültebb császárának érzed magad, aki azonnal vagy megdug valakit, vagy összeverekszik, vagy iszonyatos tempóban kirohan a világból, akkor az James Chance-é. Ha előveszed James Brown legdurvább funky alapjait, s azokra ráokádod Ornette Coleman szaxiszólóit, amit időnként szexről és erőszakról szóló gyönyörű szövegek váltogatnak sikoltozó hangon, majd az egészet megszórod iszonyatos zsigeri gitárzajjal és orgonacsapkodással, akkor megvan a találmány, amelynek a neve James Chance.

link Forrás

Az 1953-ban Milwaukeeban született Chance gyorsan New York-ba menekült, ahol azonnal összejött az alter-szcéna legőrültebbjeivel. Lydia Lunch első találkozásukkor megerőszakolta, akivel azonnal meg is alapították Teenage Jesus and the Jerks nevű formációjukat, majd amíg ki nem józanodtak házastársak voltak. Azután amikor Brian Eno meghallotta őket, azonnal kiadta felvételeiket No New York című kompilációs lemezén, majd Chance és Lydia útjai átmenetileg elváltak.

link Forrás

Jance ezután megalapította minden idők egyik legzseniálisabb formációját, a The Contorsions-t, amely felejthetetlen koncerteket adott New York legeldugottabb kis klubjaiban, többek között és leggyakrabban az egyik használaton kívüli földalatti metrójáratban kialakított Siberia Bar-ban, ahol annyira felfokozta koncertjein a gyilkosan feszült és gyors zene az érzelmeket, hogy jóformán minden koncertjük tömegverekedésbe torkollt a Harcosok klubja szellemiségében.

Ilyen tempóban nem lehetett sokáig egyben tartani a zenekart, amely egy szédült éjszaka után feloszlott. Majd James Chance hamarosan összejött a legendás pozánossal, az azóta világsztárrá lett Joseph Bowie-val (akinek édestestvére, Lester Bowie vezette az Art Ensemble of Chicago nevű legendás free-jazz zenekart), aki megalapította számára a The Blacks kisérőzenekart a legkirályabb funk-zenészekből. Ezek jó ideig szédületesen tolták James Chance oldalán, majd kiváltak, s megszületett az azóta is aktív Joseph Bowie vezette Defunkt zenekar.

link Forrás

Chance azóta számos formációt vezetett és velük számos kiváló albumot adott ki. Miután Európában is számos rajongója lett, különösen Párizsban adott szédületes koncertjeinek köszönhetően, nem véletlen, hogy legújabb Les Contorsions nevű formációjának tagjai egytől-egyig kiváló francia zenészek, akikkel az A38-on fog május 18-án olyan hangulatot kelteni, amelytől simán szárnyalni lehet majd, öröm-verekedni és instant-szexelni."

Chance előtt fellép a Máriás vezette Tudósok és az őspunk basszusgitáros zenekarvezető, kiadó Rupaszov Tamás vezetett vadonatúj formáció, a Paprika Paprika.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.