Hetvenezer felhasználó adatait szivárogtatták ki az OkCupid nevű randioldalról

Közel 70 ezer OkCupid-felhasználó adatai szivárogtak ki egy dán kutatócsoport miatt, akik nem tartották be az internetes kuattásokra vonatkozó legalapvetőbb adatkezelési szabályokat sem. A kutatók egyszer sem vették fel a kapcsolatot az oldallal vagy a felhasználókkal, hogy az engedélyüket kérjék az adatok felhasználásához, csak lehalászták a felhasználók adatait, majd nyers adatként nyilvánosságra hozták őket.

2014 novemberétől egészen 2015 márciusáig összegyűjtötték a felhasználók neveit, korát, nemét, vallási hovatartozását, a személyiségjegyeikről megadott adatokat, valamint azokat a válaszaikat is, amelyek arról szóltak, hogy kivel passzolnának leginkább. A listázott profilok a világ több tucat országából használták a szolgáltatást.

A dán Aarhus Egyetem kutatói az összeszedett adatokat feltették egy Open Science Framework nevű oldalra, ahol kutatásokhoz használható nyers adatokat tárolnak.

Csakhogy ezek között volt egy csomó nagyon érzékeny, személyes információ is a felhasználók szexuális szokásairól, politikai nézeteiről vagy a éppen arról, hogy megcsalták-e partnerüket.

Igaz, hogy az adathalmazban senki sem a igazi nevével szerepelt, de a többi adatból azért még így is ki lehet sakkozni, hogy ki lehet valójában. (VOX)