Lefejezték a Putyin ügyeit piszkáló orosz médiavállalatot

Az RBC médiavállalat három vezető szerkesztője távozik, a hírek szerint a Kreml nyomására. Az RBC az utolsók egyike az orosz médiapiacon, ami még tartja, vagy legalábbis eddig tartotta magát az állami befolyással szemben.

Az RBC irodája. Fotó: Alexey Filippov/Sputnik

Az utolsó csepp a pohárban egy szerdán megjelent cikk lehetett, ami egy dél-oroszországi osztrigafarm létesítéséről szól - egy olyan palota közelében, ami a hírek szerint Putyiné.

"Ez idegesítette a Kremlt, akik panaszkodni kezdtek a vállalat részvényesei felé" - mondta az RBC egyik név nélkül nyilatkozó dolgozója a Reutersnek. A Kreml tagadta azt is, hogy Putyinnak bármi köze van ahhoz a palotához, és azt is, hogy bármiféle nyomást gyakoroltak volna az RBC-re.

A RBC persze már jóval az osztrigafarm-ügy előtt is zavarta az orosz vezetést, mert rendszeresen foglalkoztak Putyin belső körének üzleti ügyeivel, és az offshore-szálakkal is.

A Panama-ügy kirobbanása után az egyik Kreml-közeli kommentátor egyenesen a lap egyik számát lobogtatta a tévében, miközben azt bizonygatta, Amerikából akarják besározni Putyint.

A három távozó Elizaveta Oszetinszkaja, a médiacsoport főszerkesztője, Makszim Szoljusz, az RBC újság szerkesztője, és Roman Badanin, az RBC hírügynökség szerkesztője.

"Sokat beszélgettünk az utóbbi időben a vállalat jövőjéről, és nem jutottunk konszenzusra néhány fontos kérdésben" - közölte a cég igazgatója, Nikolaj Molibog a távozásokról. A távozókat valószínűleg sokan követni fogják, akik viszont maradnak, azoknak a hírek szerint Moliboggal kell majd egyeztetniük a cikkeiket.

Az RBC három újságírója így reagált a Twitteren:

Az RBC tulajdonosa az Onexim-csoport, melynek vezetője Mikhail Prokhorov milliárdos (aki a Brooklyn Nets NBA-csapat tulajdonosa is, 2012-ben pedig függetlenként indult az orosz elnökválasztáson, harmadik lett). Az Onexim állítólag csak a főszerkesztőt akarta kirúgni, de erre a másik két szerkesztő is úgy döntött, hogy távoznak. Az Onexim (aminek irodáját a múlt hónapban rendőrök szállták meg egy csalási ügy miatt) nem reagált.

Az RBC csoporthoz tartozik egy tévécsatorna (az egyetlen orosz üzleti témájú tévé), egy napilap, egy magazin és egy híroldal, ami 2015-ben a legolvasottabb orosz hírsite volt. Utóbbi sikere részben Prokhorovnak köszönhető - ő csinált a korábban nem túl megbízhatónak tartott oldalból egy csomó profi újságíró leigazolásából igazi kemény hírforrást, miután 2013-ban megvásárolta a céget. (Reuters, Foreign Policy, Meduza)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.