Maduro az USA gazdasági puccsától félti Venezuelát

külföld
2016 május 14., 06:56
comments 53

Nicolás Maduro venezuelai elnök elrendelte a gazdasági szükségállapot meghosszabbítását újabb hatvan nappal helyi idő szerint pénteken.

Január közepe óta van érvényben az élelmiszer és más árucikkek jegyrendszer alapján történő elosztását lehetővé tévő gazdasági szükségállapot a dél-amerikai országban. A szükségállapot feljogosítja az elnököt arra, hogy beleavatkozzon a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezessen be.

Maduro azért rendelte el a szükségállapot meghosszabbítását, mert szerinte belső és az Egyesült Államokból kiinduló gazdasági puccskísérlet áldozata az országa. 

Henry Ramos Allup, az ellenzéki többségű parlament elnöke korábban, szerdán arra figyelmeztette az államfőt, hogy nem rendelkezik kizárólagos hatáskörrel a rendkívüli intézkedések elrendelésére. Az elnöki rendeletet a parlamentnek is meg kell erősítenie.

Venezuelában súlyos élelmiszer- és energiaválság van, és feszült a politikai légkör a tavaly decemberi parlamenti választások óta, amelyeken a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű ellenzéki pártkoalíció többséget szerzett a törvényhozásban, a Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt pedig 17 év után először kisebbségbe került.

A MUD szombatra nagyszabású tüntetést hirdetett meg a Maduro leváltásáról szóló népszavazási kezdeményezésük támogatására. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.