Már csak 60 kaliforniai disznódelfin maradt a világon

ÁLLAT
2016 május 14., 07:41
comments 68

A mexikói kormány jelentése szerint tényleg a kihalás szélére került az eddig is súlyosan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfin, azaz a vaquita. Ez a legkisebb cetfaj az egész világon, és a halászati tilalom ellenére mostanra csak nagyjából 60 egyed maradt belőle.

A durva létszámcsökkentés azért is meghökkentő, mert az amerikai és a mexikói hatóságok igyekeznek fellépni az állatok illegális halászata ellen, Mexikó nemrég külön erre a célra haditengerészeti egységeket vezényelt a Kaliforniai-öböl északi részébe.

A kaliforniai disznódelfin általában nem azért pusztul el, mert célzottan ezt az állatot akarják kifogni a halászok, hanem azért, mert belegabalyodik a túl sűrű halászhálókba.

photo_camera Ilyen egy kaliforniai disznódelfin (Wikipédia)

A kaliforniai disznódelfin igazából csak járulékos áldozata a totoaba nevű hal halászásának. A szintén a Kaliforniai-öbölben élő totoaba az orvhalászok kedvelt célpontja, mert a két méter hosszúra is megnövő hal úszóhólyagja elképesztően sokat ér a kínai feketepiacon, akár 10 ezer dollárt is le lehet akasztani érte. A totoaba hólyagjának Kínában gyógyhatást tulajdonítanak, általában kiszárítják, és méregdrága levesek készítésére használják. A hal nagyon hasonlít egy korábban Kínában élő halfajra, amit pont az úszóhólyagja miatt már kihalásig halásztak a parti vizekből.

A kaliforniai disznódelfin veszte tehát csak az, hogy ugyanott él, ahol a totoaba. Átterelni sem lehet sehová az állományt, ugyanis ezek a disznódelfinek kizárólag a Kaliforniai-öbölben élnek. Erről is híres a faj, hogy ez a legkisebb élettérrel rendelkező cetféle.

A totoaba orvhalászata miatt csökkent a totoaba-állomány is, de sokkal gyorsabban csökken a kaliforniaidisznódelfin-populáció. 2012-ben még 200 egyedet tartottak nyilván, 2014-ben már csak százat, mostanra pedig alig hatvan maradt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.