Boris Johnson Hitleréihez hasonlította az EU céljait

külföld
2016 május 15., 11:20
comments 169

Boris Johnson, London volt főpolgármestere Hitlerhez hasonlította az Európai Uniót, mert szerinte ahogy Hitler, úgy az EU is egy központi hatalom alatt egyesítené Európát. Igaz, azt azért belátta, hogy az eu "más módszerekkel" próbálja ezt elérni.

Johnson szerint az európai történelemben már többször is megpróbálták visszahozni "a római uralom békéjének és gazdagságának arany éveit". "Napoleon, Hitler, és még sokan mások próbálkoztak ezzel, tragikus eredménnyel. Az EU is erre törekszik, más módszerekkel" - mondta a Sunday Telegraphnak. Johnson szerint a kísérlet kudarcra van ítélve, mert szerinte az európaiság gondolatának nincs valós támogatottsága. "Nincs olyan központi hatalom, amit bárki tisztelne és megértene. Ez pedig hatalmas demokratikus űrt okoz" - mondta.

Hilary Benn, az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának külügyminisztere "sértőnek és kétségbeesettnek" nevezte Johnson véleményét. "A távozás mellett kampányolók elbukták a gazdasági érveket, most pedig erkölcsi iránytűjük is megzavarodott. "Az, hogy Hitlert és a nácikat hasonlítja Európa szabad demokráciáihoz, melyek összefognak, hogy együttműködjenek és kereskedjenek, és ezáltal több száz évnyi háborúság után megteremtsék Európa békéjét, nagyon sértő" - mondta. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.