Mit tervezel, mit kezdesz 70 felett az életeddel?

életmód
2016 május 15., 05:18

Te mit csinálnál 100 évesen?

Ida Keeling világrekordot futott nemrég Philadelphiában, ráadásul csupa húsz évvel fiatalabb ellen állt ki. A zöldfülű nyolcvanasokat 1:17:33 időeredménnyel verte 100 méteren.

A szintén száz esztendős Bo Gilbert eközben a Vogue sztárja a - szintén 100 éves lap - eddigi legidősebb modelljeként. Menő. De vannak százéves nők, akik továbbra is dolgoznak - mosodában, borászatban, önkéntesként.

Hát a 90 éves nőre, aki világgá ment ahelyett hogy meghalt volna, emlékeztek?

A 70 feletti nőkről is szólnak hírek, és nem, nem csak a halálozási rovatokban: a 70-es éveiben lett először anya egy indiai nő, és a héten ért minket az a felismerés is, hogy a kontúrozás terén is van mit tanulnunk az idősebbektől.

Ma még be lehet kerülni a világsajtóba azzal, hogy százévesen koszorúslány valaki az unokája esküvőjén, de egyre kevésbé lesz az ilyesmi szenzáció. Az idős emberek is utaznak, szórakoznak, szépítkeznek, dolgoznak, élnek.

Asszony, néni, nagyi, dédi

Ehhez képest idehaza hozzászokhattunk, hogy a hírekben szereplő korosabb, vagy ősz hajú nőt automatikusan - és nem is kicsit lekezelően - néninek, nagyinak, dédinek nevezik.



Csodájára járunk annak, hogy 50,vagy 60 felett egy nő még bármit is csinál az otthonán kívül, őrület.

Néni a népszavazási kérdések beadásával elhíresült Erdősi Lászlóné, de néni, (idős) asszony az akadémikus, a művész és a politikus is. Vagy egyenesen háromdiplomás nagymama, mint Kiss Lászlóék (egyik) megerőszakolt áldozata, az RTL Klubnak nyilatkozó mérnök és tanár Kováts Zsuzsanna.

Eközben egy deres halántékú férfi szakember és úr, a férfiaknak halálukig kijár az a tisztelet, amit a nők többsége sehogysem érdemelhet ki.

A férfiakat nem a koruk, a kinézetük, a családi állapotuk vagy a leszármazottaik száma minősíti, az ő esetükben ezek nem fontosak.

Pedig a nők sem csak ifjúkorukban érdekesek, vagy alkotnak értékeset, ami a köz figyelmére számot tarthat

A 82 éves feminista ikon Gloria Steinem most indít hiánypótlónak tűnő sorozatot arról, hogyan élnek nők a világban, a közel 80 éves Jane Fonda sikeres tévésorozat-főszereplő ma is (ráadásul a kortársairól és a kortársainak szóló komédiában).

Mondhatjátok, ők nagyon fiatalnak néznek ki, ők nem nénik.

Csakhogy az amerikai jegybankot irányító, ősz hajú Janet Yellent, a Nemzetközi Valutaalapot vezető Christine Lagarde-t, és a szintén festetlen hajú Helen Mirrent sem szokás nénizni, vagy nagyizni, mint ahogyan itthon teszik sokszor a kortársaikkal függetlenül attól, milyen tudást halmoztak fel, mit értek el, milyen pozíciót töltenek be.

Ha nem vagy már vonzó, vége az életednek

Sok-sok panaszt hallani nőktől, hogy az ember akár már negyvenéves korára is szinte láthatatlanná válik Magyarországon, akár a munkájáról, akár a magánéletéről van szó.

Egy nyugdíjkorhatárhoz közelítő nő a magyar közvélekedés szerint maximum az unokák tutujgatását és a férje életben tartását ambicionálhatja. Hát hogy nézne már ki, ha utazgatna, ismerkedne, szórakozna. Menjen 'Szoboszlóra fürdőbe, ha kap beutalót. Elég kaland lesz az.

Pedig lehet máshogy is, és nem, nem akar mindenki néni, nagyi, idős asszony, akármikor beugró segítség, ingyen betegápoló és idősgondozó lenni, csendesen meghúzódni, és eltűnni.

Nem sürgős megöregedned

Sokan csak a gyerekeik felnevelése után, vagy a sajnos túl sokszor rájuk háruló hárított beteg- vagy idősgondozás alól felszabadulva kezdenek el magukra találni.

Sokan ma is úgy gondolják, csak azután jöhet-mehet szabadon egy nő, ha már nem kötik a családi kötelezettségek. Addig a család az első.

Csak ki kell seggelni, előbb-utóbb úgyis egyedül maradsz, és - ha az egészséged engedi - bepótolhatsz mindent.

Pedig egyáltalán nem muszáj erre spekulálnod, sem életed felében öregként élned.

A 100 éves életigenlő világrekorderek, 60 feletti modellek, színészek, művészek, politikusok, tudósok, üzletasszonyok, jógamesterek, dzsúdóbajnokok, és az életet élvező egyre több hétköznapi nő azonban azt üzeni: nemcsak a közízlés szerint szexi nők számára van hely a világban. Nem a vonzerőd vagy a termékenységed tesz nővé, értékes emberré.

És erre az üzenetre nagy szükségünk van.

Nyitókép: Harvey Nichols - Vogue






Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.