Kiss László áldozata elmesélte, hogyan erőszakolták meg hárman 1961-ben

bűnügy
2016 május 07., 17:56
comments 1518
  • Takáts Zsuzsanna megtörte a hallgatást, és elmesélte, hogyan erőszakolta meg 1961-ben Kiss László a két társával.
  • Több ponton is cáfolta a magát ártatlannak valló bukott szövetségi kapitány verzióját.

Április elején robbant ki a Kiss László-ügy: kiderült, hogy a Magyar Úszó Szövetség szövetségi kapitányát 1961-ben két társával elítélték, mert a lakásukra csaltak, és megerőszakoltak egy nőt. Az akkori úszóválogatott 3 elkövetője körül Kiss László kapta a legsúlyosabb büntetést, és a vádiratból kiderült, hogy nem először és nem utoljára merült fel a csoportos nemi erőszak gyanúja.

Kiss mellett kiállt az Magyar Úszó Szövetség vezetése is, és bár a botrány miatt végül Kiss lemondott, azt mondta, az 1961-es ítélet nem felel meg a valóságnak, és meg fog harcolni az igazáért. Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke korábban azt mondta, hogy Kiss Lászlótól úgy tudja: az erőszak áldozata egy tekintélyes ember lánya volt, aki már nem él, de annak idején könnyen kapható volt, és végül úgy állította be, hogy megerőszakolták.

De kiderült, hogy a 18 évesen megerőszakolt nő él

Az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorának nyilatkozott Takáts Zsuzsanna, a most 73 éves nagymama, aki mint mondta, a volt férje hívta fel, hogy hallotta a rádióban a hírt, innen tudta meg, hogy napirendre került az ügy.

Mint mondta, fogalma sincs, miért terjedt el róla ez, de először örült, hogy így legalább nem piszkálják, és a fia sem tudja meg róla, de egy idő után elege lett a hazugságokból, és hogy Kiss László a megbánás vagy a beismerés helyett tagadott.

Azt mondta, hogy volt, aki állította, hogy ismerte, mert lejárt az uszodába, de ő nem járt le az uszodába egyáltalán, teljesen véletlen volt, hogy akkor 3 barátnőjével elment, úgyhogy nem is érti, miért mondták, hogy ő az uszodába járt kacérkodni.

Takáts azt mondta, volt pár év, mire fizikailag és lelkileg túl tudott lépni az ügyön, teljesen elnyomta magában. Az életét szakmailag ő is sikeresnek érzi, mint Kiss úr, három diplomája lett, és munkamániás volt. Amikor a hír felröppent, feltépődtek a sebek – mondta Takáts, aki a sportokat egyébként szereti, így az úszást is figyelemmel követte.

Mint mondta, a szigorú iskolában, ahova járt, mindig sokat kellett tanulnia, mert nem volt túl jó a származása, és egyetemre akart menni. Nem sokkal az érettségi után történt a bűncselekmény.

Innen nem mész el, mert már jönnek a többiek

Fizikailag fejletlen, sovány lány volt, véletlenül ment el három barátnőjével a margitszigeti sportuszodába a napsütéses időben. Ott délelőtt, napozás közben szóba elegyedett az egyik csinos fiatalemberrel (a Lantossal, aki később újságíró lett) az uszodában, a medence mellett, aztán – bár nem érti, hogy lehetett ilyen „hülye” – elment a sráccal egy 40-50 méterre lévő, öltözőszerű épületbe. A lányoknak odaszólt, hogy bemegy, valamit megmutatnak neki, de semmi kételkedés nem volt benne – mondta.

Kiderült, hogy az egy szolgálati lakás, és miután a fürdőruhás nő mondta, hogy szó sem lehet semmiről, a szintén fürdőruhás fiatalember mondta, hogy innen nem megy el, mert jönnek a többiek. Pár perc múlva megjelentek a többiek, először könyörgött, mert azt hitte, hülyéskednek, de erről szó sem volt: ketten lefogták, és befogták a száját, aztán sorban ráugrottak.

Kiss László volt az utolsó – mondta Takáts Zsuzsanna.

Kiss László és Gyárfás Tamás
photo_camera Kiss László és Gyárfás Tamás

A nő közben rosszul lett, és a végén sem tudta összeszedni magát, ezért gyógyszert adtak, hogy jobban legyen, ezt később a rendőrség is megtalálta. Ecetes víz is be volt oda készítve. Takáts nem szólt egy szót sem a többieknek, kérdezték, hogy miért nem beszél, mire mondta, hogy haza akar menni. A szüleinek sem mondta el, mi történt.

Pár nappal később a barátnője szedte ki belőle, mi történt, mert állandóan sírt, aki mondta, hogy azonnal el kell menniük a rendőrségre. Később a rendőrök mesélték el a szüleinek, mi történt, és hogy elfoglalták az elkövetőket, akik elismerték a bűncselekményt – mondta Takáts.

Pénz, verés, hazudozás

Takáts Zsuzsannának volt egy 8 éves fiú féltestvére a nevelőapja révén, aki sokat segített. Mint mondta,

a tárgyalás közelében az egész családot komoly atrocitások érték: az apjának pénzeket kínáltak, hogy vonja vissza a pert, aztán jól meg is verték.

Azt az állítást, hogy az apja tekintélyes ember volt, tagadta: mint mondta, a nevelőapja egy cipészmester volt, az anyja egész életében adminisztrátor volt egy illatszercégnél. Maga Takács később építészmérnöki, majd egy munkavédelmi szakmérnöki és később filozófia-esztétika szakon egy tanári diplomát szerzett.

Nem lehet megbocsátani, mert sosem kértek bocsánatot

Szerinte kevesebbet kaptak a bűnösök, mint amit érdemeltek volna, hiszen a rendőrség maga talált több lányt, sőt a vádirat szerint másnap is volt egy lány, meg előtte kaptak fegyelmit meg figyelmeztetést, hogy ilyesmiket csinálnak. Takáts szerint ha nem lettek volna élsportolók, többet is kaptak volna, sokan segítettek nekik, hogy ki tudjanak jönni. (Arról, hogy az élsportolókkal sokszor mennyire kivételeznek, itt írtunk.)

Mint mondta, a bíróságon utálattal néztek rá a vádlottak, akik nem értették, mit keresnek ott, és máig nem tudott megbocsátani, nincs is mit megbocsátani, mert Kiss László sose kért bocsánatot, semmilyen formában, és szerinte most sem kérne bocsánatot, mert 55 év után sem fogja fel, mit művelt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.