A német parlament népirtásnak nevezheti az örmények ellen elkövetett népirtást

külföld
2016 május 16., 09:34
comments 147

Az indítványról június 2-án fognak szavazni a Bundestag képviselői. Ha a javaslat átmegy, az vélhetően tovább fogja feszíteni a már így is nagyon feszes viszonyt a török és a német politikai elit között és felkavarhatja az így is nagyon sérülékeny EU-Törökország között született menekültügyi megállapodást is.

1915-ben történészek becslései szerint az Ottomán birodalom 1,5 millió örményt mészárolt le. Törökország viszont tagadja a népirtás tényét, szerintük a számok felfújtak, az áldozatok pedig polgárháborúban vesztették életüket. Ha egy ország vagy nemzetközi szervezet népirtásnak nevezi a történteket, mindig hevesen tiltakoznak.

A mostani német szavazás viszont akkor jöhet, amikor különösen érzékeny a török-német viszony, mivel Recep Tayyip Erdogan török elnök nyomására Németországban vádat emeltek egy Erdogánt sértő verset szavaló német humorista ellen. A lépésben sokan érthető okokból a szólásszabadság korlátozását látják, és rengeteg kritikát kapott Angela Merkel német kancellár is, mert hajlandó volt a szabadságjogokat saját hazájában is lábbal tipró Erdogan akarata előtt meghajolni.

(Yasin Bulbul / Anadolu Agency)
photo_camera (Yasin Bulbul / Anadolu Agency)

A német parlamenti állásfoglalás átmenne, Merkel nagyon nehéz helyzetbe kerülhetne, hogy rávegye Erdogánt, ne szálljanak ki a menekültválság kezeléséből. Merkel következő hétvégén Isztambulba utazik, hogy egy ENSZ konferencián a törököknek nyújtott segítségről tárgyaljon, akkor várhatóan találkozni fog a török elnökkel külön is.

A Bundestagban már tavaly, az örmény népirtás századik évfordulóján felmerült, hogy a német parlament nevezze népirtásnak az esetet, de akkor szenvedélyes viták után a kormány végül nem ment bele a kérdés szavazásra bocsájtásába.

Akkor még nem volt a színen a menekültválság törökökre utalt megoldása, de Merkel már akkor is attól tartott, hogy a lépés alááshatja a török-német diplomáciai viszonyt és megsértheti az országban élő mintegy négymillió török származású állampolgárt is.

Ugyanakkor viszont egyre több német politikus beszélt nyíltan népirtásról, és így nyilatkozott a kérdésről Ferenc pápa is. Ezért végül a kezdeményező zöldek arra jutottak a CDU/CSU szövetséggel és a szociáldemokratákkal, hogy napirendre veszik a szavazást. Ez a politikai konszenzus egyben arra is utal, hogy a javaslat szinte biztosan át fog menni.

Az állásfoglalás szövege még nem nyilvános, de azt már lehet tudni, hogy szerepelni fog benne a népirtás kifejezés.

A zöldek társelnöke, a török származású Cem Özdemir szerint ugyan Ankarában vélhetően felháborodva fogják fogadni a döntést, de a német parlament nem engedheti meg magának, hogy egy Erdogán-féle despota zsarolja. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.