Na ezt ki látta jönni: Varufakisz a britek EU-ban maradása mellett kampányol

külföld
2016 május 16., 06:57
comments 95

Az egykori görög pénzügyminiszter, balos sztárközgazdász-botrányhős és egyben alighanem a világ legelegánsabban öltözködő marxistája, Janisz Varufakisz Nagy-Britanniába utazott, hogy ott egy árnyékminiszter, John McDonnel és egy zöldpárti képviselő, Caroline Lucas társaságában arra szólítsa fel az ország balos szavazóit, a népszavazáson az EU-ban maradás mellett tegyék le voksukat.

A kampány a Lehet Más az Európa (egész pontosan: Another Europe is Possible) nevet kapta, és az ország progresszív szavazóit próbálják elérni, hogy érdemes nemet mondani a Brexitre, azaz a kilépésre.

photo_camera (Ayhan Mehmet - Anadolu Agency)

Varufakisz az államcsőd közepére jutott Görögország pénzügyminisztereként viselt háborút a trojka ellen, most mégis a bennmaradás mellett fog érvelni, elsőnek egy londoni eseményen. A fő érvük az lesz, hogy bármekkora baj is van az EU-val, a kilépés egy harmincas évek óta nem tapasztalt gazdasági válságba sodorhatná Nagy-Britanniát és akár egész Európát is.

A különféle rendezvényeken szakszervezeti vezetők és Jeremy Corbyn, a Munkáspárt nemrég megválasztott, a korábbi irányoknál jóval balosabb vezetője is felszólal majd, mint az EU mellett, ami önmagában egy izgalmas esemény lesz, hiszen korábban azért nem ezt a retorikát lehetett ismerni tőle.

A Munkáspárt képviselője, Clive Lewis szerint a fő hangsúly azon lesz, milyen előnyöket biztosít a brit állampolgároknak az EU, hogyan segít védeni a környezetet és a munkavállalói jogokat.

Szerinte mivel a tőke már rég nem veszi figyelembe a nemzethatárokat, csak egy szintén a határokon átnyúló módon lehet igazságos társadalmat építeni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.