A felnőttek 60 százaléka beégett ezzel az általános iskolai matekfeladattal

TUDOMÁNY
2016 május 17., 10:58
comments 513

Megállíthatatlanul terjed az interneten ez az általános iskolai matekpélda, mióta egy Japánban végzett felmérésből kiderült, hogy a huszonéves felnőttek 60 százaléka képtelen volt megoldani.

Ezt:


Akik most tesztelnék magukat, azoknak hagyunk egy hajtásnyi időt számolni.

Igen, a helyes megoldás 1, de az emberek többségének ez nem jött össze.

Így nem szabad

A ScienceMic a Binghamton University egyik tanárával végigvette, mi lehet a magyarázat arra, hogy ennyien beégnek a feladattal. Matthew Zaremsky szerint az emberek többségét a tört zavarja össze a feladvány közepén. Ez valószínűleg azért van, mert hülyén tanítják a műveleti sorrendet.

A legtöbben ugyanis valószínűleg nem ismerték fel, hogy az ott egy tört, és azt hitték, hogy csak egy furán írt osztás.

Ennek ellenére tartották magukat az alapművekletek sorrendjéhez, és először az hármat elosztották az egyessel, az három, aztán a hármat a hárommal, az egy. Innen pedig már menthetetlenül 9-et fognak kapni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.