A nap másik nagy áldozatai a városnéző kisvonatok lehetnek

közlekedés
2016 május 17., 06:42
comments 46

A parlament az Uber oldalának blokkolása mellett tárgyalja a fideszes Halász János és Répássy Róbert javaslatát is, ami a városnéző kisvonatok korlátlan száguldozásának vethet véget.Fotó: AFP/Alexander Vilf/RIA Novosti A két képviselő szerint mára annyira elszaporodtak a lassan döcögő, kerekes kisvonatok, hogy már közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból is részletesebb, de a település által a helyi viszonyokhoz igazítható szabályozásra van szükség. Ráadásul olyan rohadt lassan haladnak, hogy képesek leblokkolni az egész forgalmat.

  Az új törvény lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak arra, hogy „a környezet és a lakosság érdekeit figyelembe véve”, rendeletében állapítsák meg a guruló kisvonatok környezetvédelmi tulajdonságára, műszaki felszereltségére és külső megjelenésére vonatkozó helyi szabályokat.  

Fotó: AFP/GUIZIOU Franck / hemis.fr / Hemis
photo_camera Fotó: AFP/GUIZIOU Franck / hemis.fr / Hemis
Az önkormányzatok felhatalmazást kaphatnak arra is, hogy kijelöljék azokat a helyi közutakat és megállóhelyeket, ahol a kisvonatok haladhatnak. Ezt aztán egy megbízott közlekedésszervezővel ellenőriztethetik is. Valamint ezentúl ők határozhatják meg maguknak a szolgáltatást nyújtók alkalmassági feltételeit.

A kisvonatos cégeknek eddig csak az illetékes közlekedési hatóságnál kellett engedélyt kérniük, és már gurlhattak is, de az jelenlegi szabályok szerint a települlési önkormányzatok nem tudtak beleszólni abba, hogy hova hajthatnak vihetik be a turistákat és hova ne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.