Soros György, a rettegett liberális spekuláns is rendelkezik offshore cégekkel

2016 május 17., kedd 13:05
141

Korábban nem számoltak be róla a több mint tízmillió dokumentumot feldolgozó tényfeltárók, de most a Fox News megírta, hogy a 86 éves magyar származású spekuláns, Soros György offshore cégeiről is vannak információk a Panama-iratok között.

Matthew Cavanaugh/Getty Images/AFP Fotó: Matthew Cavanaugh

Soros alapítványa, az Open Society Foundation 1,5 millió dollárral támogatta azt a szervezetet – az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nevű társaságot –, aminek irányításával feldolgozták a Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodától kiszivárgott elképesztő mennyiségű dokumentumot.

A Fox News – aminek tulajdonosa Soros vele nagyjából egy kaliberű és egykorú ideológiai főellensége, a konzervatív ausztrál milliárdos, Rupert Murdoch News Corp.-ja – arra utal a cikkben, hogy eddig emiatt a pénzügyi támogatás miatt nem tették közzé az újságírók a Soros alapjaira vonatkozó információkat. Mindenesetre a Fox újságírói elkérték és megkapták az ICIJ-től a Soros-iratokat.

Soros György nagyon rafináltan próbálta elrejteni a három offshore cégét, már a névadással is:

  • Soros Finance, Inc. (Panama);
  • Soros Holdings Limited (Brit Virgin-szigetek)
  • Soros Capital Limited (Bermuda).

Ezek a Quantum alapcsoporthoz tartoznak, de ez igazából nem jelent újdonságot, hiszen ez meg évtizedek óta a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, és ez nyilvános is volt. Az viszont tény, hogy arra is alkalmasak ezek a cégek, hogy segítségükkel elkerülje az otthoni (amerikai) adófizetést.

Az új információ, amit a Foxnál kiolvastak az iratokból, az az, hogy Soros alapja és azok üzlettársai 1996-ban létrehoztak a Kajmán-szigeteken egy befektetési céget (neve: GTS Duratek) a világ egyik legnagyobb magántőke-alapjával, a Carlyle Group-pal közösen.

A Fox cikke megjegyzi, hogy a Carlyle Group befektetői között volt egykor a szaúdi Bin Láden család is, és a cégnek voltak titokzatos hadiipari befektetései is. De hogy ez a cég mire készült, vagy csinált-e egyáltalán bármit, az nem derül ki.

Egy másik cég, amit a Soros Capital alap hozott létre, az AIF (Indonesia) Limited pedig ázsiai infrastukturális befektetéseket finanszírozott.

Soros egyébként 2011-ben bezárta saját befektetési alapját, tavalyelőtt pedig 381 millió dollár értékű a Quantum alap-befektetési jegyet adományozott az Open Society Institute-nak. (Fox News)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt