Hillary képtelen végleg két vállra fektetni Sanderst

2016 május 18., szerda 4:19
127
Fotó: JUSTIN SULLIVAN

Kedd este Kentucky és Oregon államon volt a sor az amerikai előválasztásokon. A verseny már értelemszerűen csak a Demokrata Pártnál érdekes, miután Donald Trump mindenkit kivégzett a republikánus oldalon.

A szavazatok 99,9 százalékos feldolgozottságánál Clinton alig kétezer szavazattal előzte meg Kentuckyban Sanderst, aki viszont Oregonban 65 százalékos feldolgozottságnál viszonylag simán vezet. Ott 24 ezer szavazattal megy Sanders, ez százalékban 54-46-os aránynak felel meg. Így összességében Sanders néggyel több delegált helyet gyűjtött kedden, mint Clinton (55-51).

Ahhoz kisebb földindulásnak kellene történnie, hogy végül ne Hillary Clinton legyen Sanders kihívója. (A szuperdelegáltakkal együtt 2,291 - 1528 arányban vezet, a megszerezhető helyek száma pedig már csak 946.) De a szoros eredmények azt jelentik, hogy továbbra sem zárul le a küzdelem, és ez okkal frusztrálja a Clinton-csapatot, amely továbbra sem tudja minden erejét a Trump elleni küzdelemre fókuszálni. (Politico / RealClearPolitics / Bloomberg)