Mindenki nyugodjon meg! Az ügyészség NEM nyomoz az MNB-alapítványok ügyében!!!

Tegnap az Index írta meg, hogy a Fővárosi Főügyészség végre törvényességi ellenőrzési eljárást kezdett a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványával szemben, amiért a közpénzből létrehozott szervezetek nem írtak ki közbeszerzéseket az amúgy botrányosan drága megrendeléseikre.

Ezt én azzal a címmel vettem át, hogy: „Úristen, emberek! Az ügyészség mégis NYOMOZ az MNB-alapítványok után!!!”

Csakhogy a cím tévedés. Most szólt a Pallas Athéné Domus Animae, hogy az ügyészség továbbra sem folytat nyomozást az MNB alapítványai ellen. Hanem vizsgálatot folytatnak. Mint írták:

„A Pallas Athéné Alapítványok 2016. május 13-án – az ajánlatkérői minőség megítélésével kapcsolatban kialakult vitás helyzet megnyugtató rendezés érdekében – önkéntesen kérelemmel fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, amelyben kérték az eddigi szakmai álláspontjuk alapján kialakított gyakorlat felülvizsgálatát és egyben indítványozzák az ajánlatkérői státuszukkal kapcsolatos döntéshozatalt. A Pallas Athéné Alapítványok álláspontja szerint az Alkotmánybíróság 2016. március 31-i döntése szükségessé teszi az eddigi beszerzési gyakorlatuk felülvizsgálatát – és mivel az alapítványok a törvények előírásai szerint járnak el – szükségszerűnek érzik, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja meg és hozzon döntést az eddig gyakorlatukkal és a jövőbeni beszerzési tevékenységükkel kapcsolatban.”

Tehát nem egy feljelentés alapján indított nyomozást, hanem az MNB-alapítványok saját kérésére indult el egy törvényességi eljárás. Ami nem nyomozás. Csakhogy ez nem igaz: az ügyészség szerint Tóth Bertalan feljelentése után indult meg az eljárás.

Ezek szerint az ügyészség álláspontja továbbra is az, hogy nyomozás csak bűncselekmény gyanúja alapján indítható, ilyen pedig az MNB-ügyben nincs. Így még inkább érthető, tegnap miért vigyorgott úgy a Parlamentben Polt Péter legfőbb ügyész és Matolcsy György jegybankelnök.

Ezúton kérek elnézést az ügyészségtől, amiért abban a színben tüntettem fel, hogy nyomozást indítana egy súlyosan korrupciógyanús ügyben.