Az MNB szerint rengeteg nem teljesítő jelzáloghiteles igazából fizethetne

Továbbra is nagy probléma a magyar bankrendszerben, hogy magas a nem teljesítő hitelek aránya, mind a vállalatoknál, mind a háztartásoknál, derül ki az MNB ma megjelent Pénzügyi Stabilitási Jelentéséből.

Ezeket tisztítani kell, mondja az MNB, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankoknak le kell vonniuk a következtetést, hogy ezeket a nem teljesítő hiteleket nem fogják soha visszafizetni, ezért le kell írni őket. A magyar háztartások által felvett hitelek 22,5 százaléka tartozik a nem fizető hitelek közé, ami továbbra is nagyon magas. (A vállalati projekthiteleknél 45 százalék a nem teljesítő hitelek aránya, ez még a válság előtti ingatlanbuborék öröksége).

Így néznek ki a 90 túl késő háztartási hitelek hiteltípusonként:

Ábrák: MNB.

A jegybank szerint így oszlanak meg a 90 napon túl késő háztartási adósok:

Ezek szerint csak a felük csúszik azért, mert nincs vagy nem elég magas a jövedelme. Viszont van egy csomó ember – a 90 napon túli tartozással rendelkezők 14 százaléka –, aki annak ellenére törlesztget, hogy nincs jövedelme, viszont szintén 14 százaléknyian hiába rendelkeznek megfelelő mértékű jövedelemmel, nem törlesztenek érdemben. (MNB)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.