Gyerekek is utaztak a lezuhant egyiptomi gépen

külföld
2016 május 19., 18:24
comments 133

Azt még egylőre nem tudni, hogy a délelőtt lezuhant EgyptAir MS804-as roncsait találták-e meg a mentőalakulatok a görög Kárpathosz szigetnél, Krétától keletre. Bár az egyiptomi hatóságok megírősítették ezeket az értesüléseket, később ezt a görögök némileg cáfolták, mivel a megtalált roncsok mintái nem egyeztek a légitársaságra jellemző kék-fehér színekkel.

Egy egyiptomi EgyptAir gépe Párizsból tartott Kairó felé, amikor csütörtök délelőtt eltűnt a radarok képernyőiről. Később a francia elnök és az egyiptomi kormány is elismerte, hogy az utasszállító lezuhant. A fedélzeten összesen 66 ember utazott. Az áldozatok hozzátartozói a kairói reptéren - Fotó: AFP/Ala Ahmed / Anadolu AgencyAz egyiptomi repülésügyi miniszter délután már egyenesen arról beszélt, hogy az MS804-as valószínűleg terrortámadás miatt zuhant le. Mások ennél óvatosabban fogalmaztak a katasztrófával kapcsolatban, François Holland francia elnök, Sherif Ismail egyiptomi miniszterelnök, valamint Barack Obama szóvivője egyelőre csak arról beszéltek, hogy a terrortámadás lehetősége sem zárható ki a lehetséges okok közül.

A görög védelmi miniszter, Panos Kammeno szerint gép tett egy hirtelen, 90 fokos balkanyart, majd 37 ezer láb magasságból hirtelen 15 ezer lábra csökkentette a magasságát, majd tett egy 360 fokos fordulatot, mielőtt a radarok elvesztették volna.

A mentési munkálatokhoz a francia, a görög és az amerikai légierő gépei is csatlakoztak, az egyiptomi haditengerészet pedig több hajót is küldött a térségbe.

A légitársaság szerint a fedélzeten 56 utas és a 10 fős személyzet ült. Megerősítették azokat az értesüléseket is, amelyek szerint az utasok között két csecsemő és egy gyerek is volt. Az utasok között 30 egyiptomi, 15 francia, két iraki és egy-egy brit, belga, kuvaiti, szaúdi, szudáni, csádi, algériai és kanadai állampolgár volt.

Az EgyptAir szerint a repülőt vezető pilóta eddig 6275 órát repült, a másodpilóta pedig 2766-ot. A gép sem volt kimondotta öreg, 2003-ban gyártották. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.