Két hónappal az első fakivágások után sikerült megbízni a tájépítészeket, hogy tervezzék meg a Városliget felújítását

Bár a Városligetbe tervezett múzeumi negyed komoly vitákat váltott ki, azzal még a Kertemben táborozó Ligetvédők is egyetértettek, hogy a Városliget elhanyagolt parkját valahogy fel kell újítani, mert az elmúlt évtizdekben vállalhatatlanná vált az állapota. A Liget Projekt ellenzői a gondot inkább abban látják, hogy a kormány csak akkor hajlandó pénzt adni a zöldterület felújítáásra, ha oda milliárdos épületeket húzhat fel.

Baán László a projektért felelős kormánybiztos szerdán a parlamentben hirdette ki a Liget Projekt tájépítészeti tervpályázat pályázatának a győzteseit. Ezek lesznek azok a tervek, amelyek alapján a múzeumok felépítése után végre megújítják a megmaradó parkos részeket is. Baán László a győztes terveket úgy vezette fel, hogy szerinte ilyen mértékű parkfejlesztés még nem volt Magyarország történetében.

Baán László bejelenti a tájépítészeti koncepció győztesét

A pályázatot a Garten Studio Kft. tájépítész iroda terve nyerte, akik két verziót is készítettek a Liget rendbetételére. Az egyik változatban a megépült múzeumi épületek köré tervezték meg a parkot, a másikon pedig azt láthatjuk, hogy mit lehetne kihozni a Városligetből, ha a kormány nem építtetne újabb létesítményeket, hanem a lepukkant Petőfi Csarnok és a Hungexpó épületeinek lebontása után egyszerűen csak átadnák a felszabadult területet a zöldnek.

Szloszjár György, a győztes cég vezető tervezője elmondta, hogy a pályázatban nettó 12 milliárdos becsült költséggel számoltak, de a megvalósítás során ez még bőven változhat. Szerinte a tájépítészeti munkák végleges költsége valahol 10 és 20 milliárd forint körül alakulhat majd. Ha az épületek nélküli terv valósulna meg, az tájépítészeti szempontból is olcsóbb lenne, mert néhány elemet kihúzhatnának.

A Garten Studio nyertes pályázata - Forrás: Garten Studio/Liget Budapest

Épül egy új sétány a kajafesztiváloknak, lebeg majd egy hőlégballon a Liget felett

Szloszjár szerint a legnagyobb változás a Liget Dózsa György út felöli részét érné. Itt kialakítanának egy sétányt, ami a Hősök terétől egészen az Ajtósi Dürer sorra tervezett Városligeti Színházig húzódna.

Mivel a Dózsa György út miatt egyébként is ez a Városliget legzajosabb része, így arra jó lenne, hogy ide hozzák a gasztronómiai fesztiválokat és hasonló rendezvényeket. De ha mégsem épül meg a Néprajzi Múzeum új épülete vagy a Városligeti Színház, akkor erre a promenádra sem lenne szükség. Erre az esetre a tervezők inkább további zöldterületeket rajzoltak be.

Így újítanák meg a városligeti parkot, ha nem épülnének meg a múzeumok - Forrás: Garten Studio/Liget Budapest

Fontos változás még, hogy a most elfogadott tervek szerint az Olof Palme sétányt teljesen megszüntetnék, tehát a mostani megroggyant betonutat fel fogják szedni.

A tájépítészeti koncepció legmeglepőbb eleme, hogy nemsokára is be lehet majd repülni a Városliget fölé, ugyanis a park északnyugati felébe, a Mimóza domb helyre beterveztek egy hőlégballon-reptetőt. Az eredeti tervek szerint ezen a helyen már eleve egy kilátó szerepelt.
A tájépítészek el akarják érni, hogy átalakuljon a városligeti tó is. Ennek megemelnék a vízszintjét, és leválasztanák a Műjégpályáról, hogy egész évben működhessen, és télen ne kelljen leengedni. Létesülne egy kisebb dísztó a Petőfi Csarnok és a Nagyrét közötti területen is. Ez mindkét, tehát az beépített és a teljesen zöld koncepcióban is szerepel.

A családi programokat a Széchenyi Fürdő és a Vajdahunyadvár közötti részre tolnák át. Itt visszaállítanák a Páva-szigetet, ahol egy állatsimogató is működne, ahova az állatkertből kölcsönöznének gyerekek közé engedhető állatokat.

A tájépítészek csak most kezdtek el dolgozni, de a favágókat már hónapokkal korábban ráküldték a Ligetre

Az eredményhirdetés után a Magyar Tájépítészek Szövetsége kiadott egy állásfoglalást, amiben elismerik, hogy időszerű és szükséges a Városliget felújítása, de erre a Ligetbe szánt beépítések nélkül is sort lehet keríteni. Továbbra sem értenek egyet Városligetbe telepítendő Múzeumépületek megjelenésével, és aggódnak a történeti kert további torzulása miatt. Elhamarkodott lépésnek tartják a Ligetben elkezdett fakivágási és felújítási munkákat, mivel szerintük arra nem a Liget komplex felújítási munkái keretében került sor, hiszen tájépítészek megbízása csak most jött létre.