Rátapadhatnak a gyalogosok a jövő autójának motorháztetejére

A Google szabadalma, via US Pattent Office, public domain

Új szabadalmat szerzett be az önjáró autókat is fejlesztő Google. A friss szabadalom a gyalogosbiztonság problémáját érinti, ami azért fontos, mert bár a cég végső célja a balesetmentesen közlekedő önjáró autó kifejlesztése, annak eléréséig is mérsékelni próbálnák a gyalogosoknak okozott károkat.

Az új ötlet viszonylag egyszerű:

a kocsi motorháztetejét ragacsos anyaggal borítanák, hogy az elgázolt gyalogos fékezéskor ne repüljön messzire.

Ez nem hülyeség, gyakran a fékezés utáni repülés utáni becsapódás komolyabb sérüléseket okoz magánál a gázolásnál is.

Persze a felvetés nem problémamentes. Egyrészt meg kell oldani, hogy az autó motorházteteje ne általában legyen ragacsos - mert annak azért vannak könnyen belátható hátrányai. Erre egy tojáshéjszerű borítás lehet a megoldás, ami alapesetben takarja a ragadós réteget, ütközéskor azonban könnyen megreped, feltárva a ragasztót.

Másrészt azért abból is adódhatnak gondok, ha egy gyalogos ragad a motorháztetőre. "Ha például egy, a motorháztetőre ragadt gyalogossal nekiütközik egy másik autónak, annál az is jobb lehet, ha átgurul az autón" - mondta Bryant Walker Smith, a Stanford Egyetem jogászprofesszora, aki egyben önjáróautó-szakértő is. Ő amúgy első hallásra jót röhögött a Google ötletén, de aztán gyorsan hozzátette, hogy összességében örömteli az autógyártók törekvése a gyalogosok védelmére.

Különben is, meglátása szerint a fejlődés lényegében a meglévő problémák új problémákra cserélése. "Aztán reménykedhetünk, hogy az újonnan keletkező problémák összességükben kisebbek a megoldott problémánál".

Harmadrészt probléma lehet még, hogy mit kezdjenek egy, a motorháztetőre ragadt gyalogossal. A még kiforratlan és a Google szerint nem is feltétlenül kifejlesztendő szabadalom erre egyfajta feloldható ragasztót ajánl, ami idővel felenged, így a gyalogos hosszab-rövidebb idő után levállna a motorházról. (Via San Jose Mercury)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.