Vulkáni hamuban tűnhetett el az MS804-es?

külföld
2016 május 19., 8:11
comments 76

Több mint kilenc órája veszett nyoma az EgyptAir MS804 számú, Párizsból Kairóba tartó járatának a Földközi-tenger keleti medencéjében, Kréta és Egyiptom között. Hivatalosan egyelőre még azt sem erősítették meg, hogy a gép lezuhant - bár nem hivatalosan már egyre több illetékes is ezt vallja, és ezt erősítik azok a tények, hogy egyelőre sehol nem találják nyomát a gépnek, ami egyetlen közeli repülőtéren sem landolt.

Mivel hivatalosan még a gép sorsát se ismerjük, a tragédia okairól sincs semmi kézzelfogható.

Pilótakörökben viszont felmerült egy elég hihető elmélet.

Forrásaink szerint az elmúlt napokban több légitársaság is arra utasította a pilótákat, hogy kerüljék Szicília környékét, mert az Etna füstfelhőket ereget. Szerdán például viszonylag nagy mennyiségű hamut lövellt magából a vulkán.

A vulkáni hamu elég komoly problémákat okozhat a repülőknek:

jellemzően szikla- és üvegtörmelékből áll, amit ugyan a gép hajtóműve megolvaszt, de a hajtóműben tovább haladva újra kikristályosodva leborotválhatja a sughárhajtómű turbinájának lapátjait.

Ha ez történik, a motor leáll. Ez még nem feltétlenül magyarázná, hogy mi történt az MS804-gyel, ami minden jelzés nélkül egyszerűen eltűnt a radarképernyőről. Ez pedig elektromos hibára utal. Na, ilyen hibát is okozhat a vulkáni hamu, ami elektromosan töltött, így rövidre is zárhatja az áramköröket.

photo_camera Az MS804-nek a Flightradar24 adatai szerint a Földközi-tengeren, az egyiptomi partok közelében veszett nyoma.

Az elmélet nem sziklaszilárd. Hogy mást ne mondjak, a gép Szicíliától távol, Kréta és Egyiptom között zuhant a tengerbe, útvonala pedig Párizsból az Adriai-tenger felett vezetett Kairó felé, vagyis útközben sem érintette Szicíliát. Persze az is igaz, hogy a vulkáni hamu a magas légkörben viszonylag gyorsan és nagy területen oszolhat szét. Ahogy az is, hogy a gép eltűnésének a helyén a műholdképek alapján derült volt az ég.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt