A török parlament eltörölte a képviselők mentelmi jogát

külföld
2016 május 20., 14:50

376 igen, és 140 nem szavazattal a török parlament elfogadta a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosító javaslatot. Mivel az 550 fős parlament kétharmada a tervezet mellé állt, nem kell róla népszavazást tartani. Az alkotmánymódosítást a kormányzó AKP párt kezdeményezte, hogy a kurd képviselők ellen fellépjenek. Recep Tayyip Erdogan államfő szerint a parlamentben képviselőket tudó kurdbarát Népek Demokratikus Párt vezetői kapcsolatot ápolnak a Kurdisztáni Munkáspárttal, ami a török elnök szerint terrorszervezet, így a képviselőknek a bíróság előtt kell felelniük.

photo_camera AFP / ADEM ALTAN

A változás viszont nem csak a kurdbarát párt képviselőit bünteti: jelenleg 138 olyen képviselő van a török parlamentben, akiről bűncselekményről szóló akta létezik. Ellenük akkor indulhat ügyészségi nyomozás, ha a köztársasági elnök alá kell írta az alkotmánymódosítást. A javaslatról heves vita folyt a parlament: a honatyák két alkalommal össze is verekedtek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.