Nem ismerhetjük meg azt a papírt, amiért évi 60 milliót fizetnek a Pallas-alapítványok és az MNB Matolcsy unokatestvére cégének

A Bankonzult Kft. – ez a fő cége Szemerey Tamásnak, aki Matolcsy György unokatestvére és bridzspartnere, továbbá van egy bankja, amivel főleg saját érdekeltségeit és unokaöccseinek baráti körét finanszírozza – minden hónapban előállít valamit, amit a „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” nevű dolognak hívnak.

Ezért a dologért – nem szeretném azt írni, hogy „elemzés”, de erről később – mind a hat Pallas Athéné alapítvány (PADA, PADS, PADOC, PAGEO, PADI, PADMA) fizet egyenként havonta 750 ezer forintot, a Magyar Nemzeti Bank pedig ugyanezért havi 500 ezret (ők valamiért kedvezményt kaptak).

Innen nem nehéz kiszámolni, havi ötmillió, évi 60 millió forintunkba kerül, hogy ez a dolog hét példányban eljusson ezekre a helyekre.

A Bankonzult Kft-nek biztos, hogy nagyon fontos ez a bevétel. A központi cégnek ugyanis mindössze 162 millió forint nettó árbevétele volt 2014-ben, amiben a fenti kifizetés arra az évre jutó része is benne van (az évet 4,7 millió forintos veszteséggel zárta a cég). Ez arra is utal, hogy az MNB-n és az alapítványokon kívül más annyira valószínűleg nem érdekelnek a pálinkás bonbonban, balatonfüredi vendéglátásban és egyebekben is érdekelt Szemerey-cégcsoport meglátásai.

Matolcsy György a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy unokatestvére cégének kiadványai „olyan információkat tartalmaznak, amelyek nagyon fontosak a pénzügyi döntések meghozatalához.”

Na de mi az istenről van szó?

Ez érdekelt, amikor megkértem az alapítványokat, hogy küldjék el nekem ezt a dolgot, vagy legalább hadd nézzem meg a helyszínen. Ha már adófizetőként én is fizetek érte, a magyar nyilvánosságot alkotó adófizető-társaimmal együtt.

Egyelőre úgy áll a dolog, hogy nem nézhetem meg. Ezt a választ kaptam:

„Az alapítványok a szerződő fél kifejezett – alábbiakban hivatkozott – tiltó nyilatkozata miatt az elemzéseket nem adhatják ki.”

Kaptam viszont válaszként két bekezdésnyi kontextust, és egy döbbenetes elnagyolt termékleírást.

A Pallas alapítványok szerint a Bankonzult Kft.-nek van több „rendszeresen értékesített, stratégiai döntéseket támogató, elemzéseket tartalmazó terméke” is, ezek mellett árulják az országos piacon a rejtélyes „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” című havi kiadványukat.

Ezt a kiadványt, írják, „elsősorban olyan magyar pénzügyi befektetésekkel rendelkező intézmények, vállalati befektetők és a pénzügyi szektor szereplői rendelik meg, amelyek befektetési döntéseik során releváns, megalapozott gazdasági és pénzügyi háttérelemzésekre kívánnak támaszkodni”, továbbá „segítségül szolgál a rövid-, közép- és hosszútávú stratégiai döntések meghozatalában” és „széles témakörben történő feldolgozása alkalmas befektetési stratégiák kialakításához és folyamatos felülvizsgálatához.

De hiába fizetnek érte közpénzzel, a tartalmukat nem ismerhetjük meg. Méghozzá ezért:

A szerződés tárgyát képező elemzés anyagai olyan információkat foglalnak magukba melyek nyilvánosságra hozatala a társaság piaci és gazdasági érdekeit sértené, az üzleti tevékenység végzése szempontjából sérelmet okozna, ezek üzleti titoknak minősülnek, továbbá a szerződés rendelkezése alapján szerzői jogi védelem alatt állnak, így a havi elemzések kiadáshoz a társaság nem járul hozzá, viszont a mellékelt kiadvány tartalmát bemutató leírás kiadható.

Tehát üzleti titok és szerzői jogi védelem.

Monetárispolitika és szuverén irányok

Megkaptam viszont a termékleírást. Ebből kiderül, hogy közgazdászok (sőt, „közgazdászokból álló munkacsoport”) állítja elő a kiadványt, sőt, konzultálni is lehet velük. A kiadványban vannak ábrák (!) is, azaz

„Az elemzésre kerülő trendek jól szemléltető ábrakészlettel együtt kerülnek kiadásra.”

Elsősorban a magyar makrogazdasági környezet elemzésére, a monetárispolitikai (sic!) trendek kiértékelésére, valamint a jelenlegi és várható kamatkörnyezet alakulására összpontosítanak”, ami már csak azért is érdekes, mert a monetáris politikát Magyarországon az elemzés megrendelője, a Magyar Nemzeti Bank alakítja. De „nagy hangsúly kerül” a nemzetközi pénzügyi folyamatokra, az elemzések „nemzetközi kitekintést is nyújtanak”.

Az elemzés főbb témakörei – ebből a termékleírás 12-re utal, de csak 10-et említ – közé tartozik az „Éppen aktuális gazdasági témák” is.

Az elemzés figyelembe veszi a „szuverén kockázatú irányokat”, bármit is jelentsen ez. A lényeg viszont az, hogy az elemzés segítségével optimalizálhatja a befektetések hozamát és felkészülhet a kockázatokra a megrendelő.

Azt, hogy mi az elemzés haszna, így mutatja be pontokban a Bankonzult Kft. termékleírása:

  1. „Befektetési stratégia kialakításához és rendszeres felülvizsgálatához kiemelten fontos az elemzői támogatás.
  2. A nagyméretű pénzügyi befektetésekkel rendelkező gazdasági szereplők számára különösen fontos egy hatékony és megalapozott befektetési stratégia, hiszen a szervezetek éves költségvetése a befektetési hozamoktól is függ.
  3. Költséghatékonysági okokból is indokolt a pénzügyi piac elemzés, nyomon követés kiszervezése, mivel így a megrendelők egy adott témára szakosodott csapat munkájára számíthatnak, nem kell erre külön saját, több főből álló elemzői csoportot fenntartani és koordinálni.
  4. Mindezeken túl a kiadványban is érintett, a megrendelőnél felmerülő aktuális gazdasági témákban, szakmai segítségre, személyes konzultációra is lehetőségük van.”

Nos, tehát ezért fizet ki az ország elemzőinek javát foglalkoztató Magyar Nemzeti Bank évi 60 milliót.